Kuperet grund var en udfordring for White

White Arkitekter har tegnet Region Syddanmarks nye psykiatriafdeling til 500 millioner kroner, der nu står klar i Aabenraa.
Grunden falder 11 meter over diagonalen, hvilket udfordrede White Arkitekter i tegnearbejdet. Foto: Signe Find Larsen.
Grunden falder 11 meter over diagonalen, hvilket udfordrede White Arkitekter i tegnearbejdet. Foto: Signe Find Larsen.

Region Syddanmarks nye psykiatriafdeling, der har karakter af et selvstændigt sygehus, i Aabenraa er færdigbygget og indviet. White Arkitekter har tegnet byggeriet, der har kostet 500 millioner kroner at opføre og fokus har været på at skabe en arkitektur, der understøtter patientens personlige tryghed og motivering for kontakt med omverdenen i løbet af sit behandlingsforløb.

Det 20.000 kvm store byggeri er overdraget til Region Syddanmark, som dermed har fået 111 nye sengepladser i psykiatrien.

Grundens svære betingelser viste sig problematiske i begyndelsen, men det lykkedes os at vende det til vores fordel.

Morten Vedelsbøl Kreativ direktør i White Arkitekter

Byggeriets placering og fysiske sammenhæng med det oprindelige Aabenraa Sygehus sikrer den synergi, som Region Syddanmark har ønsket, og den fælles indgang og byggeriets arkitektur skal medvirke til at afstigmatisere det psykiatriske område, oplyser White Arkitekter.

– Snarere end at tegne et byggeri, der lukker sig om sig selv ud fra en indadvendt holdning til det at være psykisk syg, har vi nytænkt psykiatrien ind i en mere åben, udadvendt og helende arkitektur, hvor naturen og landskabet kommer helt tæt på personalet og patienterne, siger Morten Vedelsbøl, kreativ direktør i White Arkitekter.

En stor udfordring

Den største udfordring i den indledende arkitektkonkurrence var at indplacere de 20.000 kvm på den kuperede grund, der falder hele 11 meter over diagonalen.

– Vi insisterer altid på grundige analyser af stedet, funktionen og klientens ønsker, inden vi tegner, for at sikre så meget plads til innovationen som muligt. Grundens svære betingelser viste sig problematiske i begyndelsen, men det lykkedes os at vende det til vores fordel og iscenesætte hele byggeriet omkring en ‘kavalkade’ af blik og overgange til det grønne landskab ned igennem det, der sidenhen blev til et meget bevæget byggeri, siger Morten Vedelsbøl.

Byggeriets karakteristiske, vifteformede struktur udnytter det kuperede terræn i flere lag og spreder sig i takt med niveauforskellene. De enkelte behandlingsafsnit har udsigt over de grønne omgivelser, og udearealerne mellem bygningerne er udformet som frodige gårdhaver, der indgår aktivt i behandlingsforløbene.

White Arkitekter har gennemført opgaven i totalrådgivning efter en vundet projektkonkurrence. De øvrige firmaer i rådgiverteamet omfatter DEVE arkitekter ApS, Wessberg A/S, ARKPLAN og Ingeniørgruppen Varde.

Den nye psykiatriafdeling i Aabenraa har kostet 500 mio. kr. at opføre. Foto: Signe Find Larsen.
Den nye psykiatriafdeling i Aabenraa har kostet 500 mio. kr. at opføre. Foto: Signe Find Larsen.

Relateret indhold