Eventyret lever videre

Der har været enorm interesse for en arkitektonisk konkurrence i H.C. Andersens hjemby.
Forslaget fra Transborder Studio fra Oslo.
Forslaget fra Transborder Studio fra Oslo.

I dag, onsdag den 2. april – på H.C. Andersens fødselsdag – har man præsenteret de tre vindere af den indledende idékonkurrence, der skal resultere i opførelsen af Odenses nye eventyrhus, House of Fairytales.

Eventyrhuset, der er skrevet direkte ind i regeringens turismevækststrategi , skal trække internationale turister endnu længere ind i den verdensberømte danskers univers.

Siden den internationale idékonkurrence blev udskrevet, er det mildt sagt strømmet ind med projektidéer. Juryen forventede at modtage mellem 50 og 100 idéer, men alle rekorder blev slået, og hele 475 konkurrenceforslag fra 57 forskellige lande blev bedømt af juryen.

De tre vindere blev afsløret i Rådhushallen i Odense af borgmester Anker Boye, rådmand Jane Jegind og idékonkurrencens dommerkomite, anført af formanden, Odenses stadsdirektør, Jørgen Clausen. Idékonkurrencen er gennemført med støtte fra Realdania.

De tre vindere – komiteens beskrivelse

1) Russisk-schweiziske Rodion Kitaev fra Basel. Denne idé tager udgangspunkt i fire hovedelementer – tårnet, haven, labyrinten og fødehjemmet. Et snit gennem hele udstillingen vidner om en stor idérigdom, og en tilgang til formidling, hvor rum, arkitektur, lys og mørke, materialer, akustik, kulde og varme er med til at give en samlet oplevelse af eventyret som fænomen.

Forslaget er på en gang meget enkelt, eventyrligt og rigt på inspiration. Labyrinten opleves i den sammenhæng som et katalog over spændende, sansemættede muligheder for et udstillingshus, der kan tilbyde mere end en tom ramme.

2) Britiske Leith Kerr fra London. Forslaget har fået navnet Paper Cutting House, og det bygger på en enkel og ganske enestående idé: Huset som arketype og ikon placeret midt inde i den grønne have. Huset er en fortolkning af det simple papirklip af et lille hus med saddeltag, vinduer og døre, næsten som et barn ville tegne det.

Ved hjælp af få virkemidler formår forslaget at sætte en stemning, som har tiltalt dommerne. Symbolet på huset såvel som haven taler sit eget tydelige sprog uden brug af unødvendige effekter. Det er forslagets styrke, at det formår at ramme idékonkurrencens vision om at sætte billeder i gang. Som et halvfærdigt maleri rummer forslaget righoldig inspiration til at færdiggøre værket.

3) Norske Transborder Studio fra Oslo, som består af Øystein Rø, Espen Røyseland og Fredrikke Frølich. Med forslagets titel Hortus Conclusus er rammen sat om en lukket (gård-)have, hvor bygninger og en art kolonnade omslutter den nye Lotzes Have.

Udgangspunktet har været at færdiggøre karréen, som i dag er åben mod syd/Bangs Boder og delvist mod nord og vest. Indholdsmæssigt ønsker forslaget at placere sig både som en ny urban attraktion i Odense.

En del af strategien

House of Fairytales er seneste skud på stammen af projekter i Odense, som både skal tiltrække flere turister og skabe flere arbejdspladser på Fyn. Budgettet for House of Fairytales formodes at udgøre et trecifret millionbeløb, og huset forventes at stå færdigt i 2018.

Projektet er skrevet direkte ind i regeringens turismevækststrategi, som også beskriver etableringen af et styrket samarbejde mellem Erhvervs- og Vækstministeriet, Københavns Kommune og Odense Kommune. I strategien lyder det blandt andet således:

– Der søges oprettet et H.C. Andersen-besøgscenter målrettet internationale turister i nærheden af Den Lille Havfrue i København. Samtidig opføres der i de kommende år et internationalt profileret Eventyrhus i Odense, der skal byde velkommen til H.C. Andersens univers. Som led heri etableres et partnerskab mellem Erhvervs- og Vækstministeriet, Københavns Kommune og Odense Kommune med henblik på at styrke samarbejdet om at tiltrække flere internationale turister til Danmark.

Offentlig udstilling

I forbindelse med konkurrencen er der med afsæt i de mange idéer skabt “Danmarks måske største uro”, som arrangørerne udtrykker det.

Den kommer til at hænge fra loftet i Rådhushallen og bestå af over halvanden meter høje figurer, lavet efter originale H.C. Andersen-klip. Rundt omkring i rummet vil man kunne gå på opdagelse blandt de mange idéer fra det rekordstore internationale felt af konkurrencebidrag.

Udstillingen kan opleves fra 2. april til og med den 14. april i Odense Rådhushallens normale åbningstid. Der er gratis entré.

Relateret indhold