Dansk modtager af svensk arkitekturpris

Dorte Mandrup Arkitekter er tildelt Skånes arkitekturpris 2014. Projektet er tegnestuens første færdige byggeri i Sverige.
Dette institutionsbyggeri har skaffet Dorte Mandrup Arkitekter Skånes arkitekturpris 2014.
Dette institutionsbyggeri har skaffet Dorte Mandrup Arkitekter Skånes arkitekturpris 2014.

Skånes arkitekturpris er siden 2001 blevet uddelt, i samarbejde med Sveriges Arkitekter, for årets bedste byggeri i Skåne. I år går prisen til Dorte Mandrup Arkitekter for Råå Förskola i Helsinborg Kommune.

Markant og legende

“Skånes arkitekturpris 2014 går til Råå Förskola for en karakter fuld arkitektur, som både spiller sammen med det eksisterende kystlandskab og understreger såvel bygningens egenar t som stedet, hvor den er opfør t. Råå förskola indtager stedet, og arkitekturen opleves markant og legende. Samtidigt underordner bygningen sig landskabet og skalaen i den eksisterende bebyggelse”, lyder det i motivationen fra juryen.

Råå Förskola er placeret cirka 50 meter fra vandkanten på stranden ved fiskerlejet, Råå, Helsingborg. Bygningen er formet som et klitlandskab, hvor små fiskerhuse putter sig for vinden. Husets sokkel er skjult af landskabet, der er trukket op om bygningen.

Bygningen er beklædt på tag og facader med ubehandlet træ. Indvendigt er det varme træ også et fremtrædende materiale. Bygningen skaber varierede og oplevelsesrige rum til leg, læring, samvær og eftertanke for børn og voksne.

Arkitektur og håndværk

I sin motivation for at vælge Råå Förskola fremhæver juryen særligt:

“Den dygtighed arkitekten har udvist ved, med stor integritet og lydhørhed, at give form til brugernes behov på en måde, hvor overliggeren hæves for samtidens skånske arkitektur. Samt den omsorg for detaljen og den håndværksmæssige dygtighed der, med respekt for den arkitektoniske form, præger udførslen af forskolen”.

– Vi er meget stolte af at modtage Skånes arkitekturpris 2014. Det er vores første færdige byggeri i Sverige, og det er fantastisk at blive anerkendt, for netop det, der er vores varemærke – at skabe unikke bygninger der er dybt forankrede i en skandinavisk tradition med omsorg for, og viden om, hvordan man skaber det gode of fentlige rum, siger Dorte Mandrup.

Relateret indhold