Udsolgt: Nye asbestregler giver udtalt mangel på eternitplader

Nye asbestregler sætter en prop i tagarbejdet hos håndværkere og deres kunder. Håndværkerportal oplever 71 % stigning i efterspørgslen på tagentrepriser.
Screenshot fra Bygmas hjemmeside der viser, at alle eternitplader er udsolgt. Til venstre ses fire forskellige slags eternitplader. Ude til højre står der udsolgt med store røde bogstaver
Udsolgt, udsolgt, udsolgt. De nye asbestregler gør det svært at opstøve eternitplader lige pt. Foto: Screenshot fra bygma.dk

Der findes allerede et omfattende regelsæt for, hvordan asbestholdige materialer skal håndteres, når de fjernes eller der renoveres. Bl.a. skal alt arbejde med asbest anmeldes til kommunen senest 14 dage i forvejen. Men reglerne bliver ikke altid fulgt. Det skal det lovforslag, der trådte i kraft 1. juli i år, gøre op med.

Derfor må privatpersoner ikke længere pille deres tag ned selv og køre det på depot. Ej heller en tilfældigt valgt håndværksvirksomhed. De virksomheder, der ønsker at beskæftige sig med nedtagning og lovlig bortskaffelse af asbestholdige materialer, skal uddannes og autoriseres. Det har de frem til 1. januar 2025 til at opnå.

En utrolig udvikling

De nye regler har skabt usikkerhed hos mange af landets boligejere samt håndværkere, der ikke helt ved, hvilken betydning reglerne vil få for deres arbejde, oplever man hos 3byggetilbud.dk, der formidler håndværksopgaver.

Et gammelt bølget eternittag med mos på.
Man kan ikke umiddelbart se på en eternitplade, om den er asbestholdig. Derfor modtager flere kommuner alle eternitplader som asbestholdige. Fra 1. januar 2025 er det kun tilladt for autoriserede virksomheder at fjerne asbestholdigt materiale. Foto: 3byggetilbud.dk

Her har man fra 1. april til 22. juli 2024 oplevet 71 % flere henvendelser vedrørende tagentrepriseprojekter sammenlignet med samme periode året før. Mange af henvendelserne vedrører udskiftningen af asbesttage.

– Det er en utrolig udvikling, som har tømt landets byggemarkeder for bølgeeternitplader. Vores tilknyttede tømrere kan først få fat i materialerne om syv måneder, siger kommunikationskoordinator Michelle Nielsen.

Kurser lader vente på sig

Ifølge Junkbusters, der bl.a. håndterer byggeaffald, indeholder alle eternittage etableret før 1984 asbest, mens eternittage etableret i perioden 1984-1988 kan indeholde asbest. Siden 1988 har der været lovkrav om, at nyetablerede eternittage skulle være asbestfri.

Læs også

Fjern alle eternittage: Professor kalder til handling

– Det lader til, at mange boligejere ikke er bekendt med de nugældende regler for nedrivning og bortskaffelse af asbestholdige materialer og tror derfor, at der ved årsskiftet kommer en række regler, der gør det mere vanskeligt og kompliceret at få udskiftet deres asbesttag. Men reglerne er de samme, den her autorisationsordning dikterer bare fra den dags dato af, at man skal have bevis for at kunne håndtere asbestholdigt materiale, fortæller Michelle Nielsen og tilføjer:

– De tidligste kurser for at få den nødvendige asbestautorisation bliver først udbudt omkring september, hvilket skaber yderligere usikkerhed i branchen.

Relateret indhold