115 år gammel bygning bliver fremtidens energimaskine

Grundtvig Hus i København skal sammen med en tilstødende hjørnebygning på til sammen 9.900 m2 renoveres - forventeligt til DGNB-platin - og bliver selvforsynende med CO2-fri opvarmning og køling.
Geotermisk energi skal være med til at sikre, at bygningen kan blive selvforsynende med energi. Foto: PR.
Geotermisk energi skal være med til at sikre, at bygningen kan blive selvforsynende med energi. Foto: PR.

Grundtvigs Hus i Studiestræde i København blev bygget i 1906-08 – før energikrise og moderne krav til bygninger.

Ejendommen er brugt til alt fra grundtvigiansk kulturcenter og hotel til nazisternes telefoncentral under Anden Verdenskrig. Nu skal det gamle hus og dens tilstødende hjørnebygning på Vester Voldgade på til sammen 9.900 m2 renoveres forventeligt til DGNB-platin.

Certificeringen forestår WSP Danmark som rådgivende ingeniør, mens Energy Machines leverer de tekniske løsninger, som skaber grundlag for energitransformationen.

Platin-renovering

De to bygninger bliver spækket med fremtidens energisystemer, så de kan generere, lagre energi og genbruge energi som et fuldt elektrisk integreret system og kun med stikledning fra Radius til nødsituation. Geotermisk energi integreres med bl.a. varmepumper, luftbehandling og solenergi på taget og energisystemet er en softwaredrevet løsning, der integrerer opvarmning, køling, ventilation, elproduktion og energilagring i ét energisystem, der tillader bygningen at generere, lagre og genbruge sin egen energi.

Læs også: Geotermi i Storkøbenhavn? Undersøger mulighederne i ny rammeaftale

De højeffektive energisystemer kombineret med bl.a. fokus på, hvordan miljøsanering kan foregå på mest hensigtsmæssige og bæredygtige måde i nedrivningsfasen, skal være med til at sikre, at det 115 år gamle Grundtvigs Hus kan opnå DGNB Platin-certificering.

I 2025 forventes Grundtvigs Hus at stå færdigt som et delvist fredet hus med CO2-fri opvarmning og køling af ejendommen og den tilstødende hjørnebygning. Huset vil være ramme om adskillige kontorer, butikker og et showroom for Energy Machines bæredygtige teknologier. Det højeffektive energisystem forventes at kunne levere 84% reduktion i energiforbruget og 97 % reduktion i driftsudgifter.

Relateret indhold