Sygehusledelse beklager manglende information

Sygehusledelsen på Nyt Hospital Bispebjerg erkender, at politikerne i Region Hovestaden skulle have været informeret om turbulent udbudsproces.
Klagesagerne vedrørende udbuddet af Akuthuset ved Nyt Hospital Bispebjerg er løbet med dagsordenen i projektet til 1,6 milliarder kroner. Illustration: KHR Arkitekter, WHR Architects og Arup.
Klagesagerne vedrørende udbuddet af Akuthuset ved Nyt Hospital Bispebjerg er løbet med dagsordenen i projektet til 1,6 milliarder kroner. Illustration: KHR Arkitekter, WHR Architects og Arup.

Stormen omkring udbuddet af Akuthuset ved Nyt Hospital Bispebjerg kom helt uventet for politikerne i Region Hovedstaden, der skarpt har kritiseret, at de ikke er blevet orienteret om de interne uoverensstemmelser undervejs. Hospitalsdirektør Janne Elsborg, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, beklager nu, at der ikke er blevet gjort mere for at orientere dem.

– Vi skulle have informeret vores følgegruppe om, at der i processen havde været en uoverensstemmelse mellem underrådgivere og hovedrådgiver på den ene side og mellem underrådgiver og vores byggeorganisation som bygherre på den anden side. Det har jeg beklaget over for regionen, men det har bestemt ikke været et forsøg på at holde informationer skjult for nogen, snarere en vurdering af, at uoverensstemmelserne ikke var så omfattende, som de har vist sig at være, siger Janne Elsborg i en pressemeddelelse.

Det har bestemt ikke været et forsøg på at holde informationer skjult for nogen, snarere en vurdering af, at uoverensstemmelserne ikke var så omfattende, som de har vist sig at være.

Janne Elsborg Hospitalsdirektør, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

Ingen referater

De to fravalgte hold i konkurrencen – med henholdsvis C.F. Møller og COWI i spidsen – har begge rejst en klage i Klagenævnet for Udbud vedrørende manglende ligebehandling og gennemsigtighed i bedømmelsen. Byggeorganisationen bliver i klagesagerne blandt andet kritiseret for ikke at tage referater til forhandlingsmøderne. Hospitalsledelsen forklarer i den forbindelse, at der på konkurrencesekretærens anbefaling i stedet for referater blev udsendt rettelsesblade med spørgsmål og svar til alle de bydende efter hvert forhandlingsmøde. Den praksis var der på det tidspunkt ingen indvendinger imod, fastslår sygehusledelsen.

Et andet kritikpunkt går på, at kammeradvokaten ikke var med ved forhandlingsmøderne, til trods for at han var en del af forhandlingsgruppen. Ifølge Janne Elsborg fulgte han dog processen meget tæt under hele forløbet.

Stor tiltro

– Det er meget ærgerligt, at det nu bliver fremstillet som om, vi ikke har haft gennemsigtighed i processen, for det mener vi i høj grad, at der har været, siger Janne Elsborg, der samtidig udtrykker stor tiltro til projektledelsen, som er anført af vicedirektør Claes Brylle Hallqvist:

– Det er meget kompetente folk, der står for at opføre det nye Akuthus, og der bliver stillet høje krav til vores rådgivere. Nogle gange kan tonen godt blive hård på grund af den store dedikation og faglighed, men jeg har fuld tillid til, at mine medarbejdere kan løfte opgaven på en ordentlig måde, siger Janne Elsborg.

Hospitalsdirektøren understreger, at valget af KHR arkitekter, WHR Architects og Arup Denmark som vindere er den helt rigtige beslutning, og hun har det fint med, at der i Klagenævnet for Udbud kommer en uvildig gennemgang af processen omkring konkurrencen.

– Hvis det viser sig, at vi har lavet en fejl i processen, så må vi beklage den. Men jeg er ikke i tvivl om, at vi endte med den rette vinder, slutter hun.??

Relateret indhold