Facadeplader sikrer gavlmalerier mod hærværk og forfald

Danmarks største samling af gavlmalerier bliver beskyttet med en specialtrykt og langtidsholdbar facadebeklædning.
To af Ladegårdsparkens gavle. Foto: Steni Danmark
To af Ladegårdsparkens gavle. Foto: Steni Danmark

Om Ladegårdsparken

  • Ladegårdsparken ligger i Holbæk og er en afdeling af Holbæk Boligselskab.
  • Bebyggelsen er opført i perioden 1973 til 1978 og består af 22 blokke.
  • Boligområdet tæller i dag 799 lejemål, og der bor cirka 2.000 mennesker.
  • Området tæller 44 gavlmalerier – Danmarks største samling

For 20 år siden fik Ladegårdsparken, der er en afdeling af Holbæk Boligselskab, udført 44 gavlmalerier, som en del af en helhedsplan fra Landsbyggefonden. De mange gavlmalerier er udført af en række forskellige kunstnere, og blev oprindeligt udført på pudsede overflader. Det løbende vedligehold lægger derfor i dag beslag på store dele af driftsbudgettet, fordi maling og puds langsomt løsner sig og falder af.

44 gavlmalerier

– Vi har 44 gavlmalerier, som vi er meget stolte af, men de kræver også en masse vedligeholdelse. Vi har løbende repareret på puds og maling, der er faldet af, men det holder kun et par år, og så har vi problemet igen. Den slags tærer selvfølgelig på vedligeholdelseskontoen, og da vi hvert år kun har en vis sum til rådighed, har det betydet, at nogle af vores gavle har måttet stå til – selvom de trængte til en renovering, siger byggetekniker og bestyrelsesformand i Ladegårdsparken, Uffe Frejdal Nielsen i en pressemeddelelse.

Udover de mange kunstværker har Ladegårdsparkens også en række facader, der er udført med fibercement. Facaderne udsættes med jævne mellemrum for hærværk og graffiti, og der er derfor etableret et samarbejdet med facadeleverandøren Steni, der skal gøre faderne mere modstandsdygtige.

Mere fremtidssikret

I takt med at de oprindelige facadeplader går i stykker, udskifter Ladegårdsparken dem i dag med Stenis pladeløsninger, ligesom de hårdest ramte områder af gavlmalerierne i fremtiden skiftes ud med Stenis specialtrykte plader, Steni Vision.

For Uffe Frejdal Nielsen og Ladegårdsparken betyder det, at det løbende vedligehold nu foregår mere fremtidssikret end tidligere.

– Når vi i dag skifter en plade ud, så ved vi, at den holder i hvert fald de næste 60 år. Det giver os mulighed for at langtidsplanlægge vores vedligeholdelsesopgaver, så vi kan bruge budgettet bedst muligt. Og jo færre penge vi skal bruge på løbende vedligehold, jo flere penge kan vi poste i andre opgaver, siger Uffe Frejdal Nielsen.

Slitage på en af gavlene før arbejdet med at beskytte facaden. Foto: Steni Danmark
Slitage på en af gavlene før arbejdet med at beskytte facaden. Foto: Steni Danmark
Efter påmonteringen af beskyttende plader. Foto: Steni Danmark.
Efter påmonteringen af beskyttende plader. Foto: Steni Danmark.

Relateret indhold