Grønt byggeri projekterede helt frem til byggestart

Ny dagligvarebutik på Bornholm har skillevægge af Silka Blokke. Det gjorde det muligt at projektere helt frem til byggestart.
Butikken i Nexø bygges efter BK2020 og skal stå klar til efteråret. Pressefoto.
Butikken i Nexø bygges efter BK2020 og skal stå klar til efteråret. Pressefoto.

Lidl Danmark indviede i 2015 en LEED Platinum-certificeret butik i Valby under overskriften “Europas grønneste dagligvarebutik, og til efteråret slår virksomheden dørene op til endnu en energirigtig bygning. Denne gang opføres den i Nexø på Bornholm, og bygningens 1700 kvm byder blandt andet på solceller, grønt tag og genbrug af overskudsvarme. Desuden skal muligheden for at oplade elbiler medvirke til at sætte et miljørigtigt præg på bygningen. Også skillevæggenes isolerende og indeklimamærkede Silka Blokke bidrager til at indfri ambitionen om at leve op til BK2020. Det oplyser Ytong i en pressemeddelelse.

– Miljøhensyn og energieffektivitet har været væsentlige parametre i valget af materialer, hvilket afspejler sig i alt lige fra tagets strømproducerende solceller til facadens energieffektive vinduer. For eksempel anvendes der varmegenvinding af overskudsvarmen fra kølemontrerne til opvarmning af butikken. Det grønne tag opfanger luftens støv, CO2 og andre forurenende partikler, og via regnvandsopsamling forsynes bygningen med vand, samtidig med at det lokale kloaksystem aflastes. Derudover stiller vi både cykelparkering til ladcykler samt ladestationer til el-biler til rådighed. Også vægsystemet bidrager til at indfri vores ambition om at efterleve BK2020. De bærende yder- og skillevægge blev opført med indeklimamærkede Silka Blokke, som med deres isolerende egenskaber øger bygningens energieffektivitet, samtidig med at behovet for yderligere isolering mindskes, siger projektudviklingschef hos Lidl Danmark, Kristian Pedersen.

Fordi blokkene er konstrueret som byggeklodser, kan de nemt skæres til, hvilket banede vejen for fleksibilitet i såvel projektering som udførelse.

Allan Frederiksen Direktør, AC Tømrer og Montage

Høj belastningsevne

Allan Frederiksen er direktør i AC Tømrer og Montage, der har opført bygningens bærende bagmur og skillerum. Ifølge ham nødvendiggjorde fravalget af søjler samt butikkens tunge tagkonstruktion, at vægsystemet havde en høj belastningsevne. Ligeledes stillede behovet for montering af tunge ophængninger krav til væggenes robusthed.

– Silka Blokkenes høje styrke og bæreevne gør dem velegnede til at modstå belastninger såsom varehylder med høj vægt, som er en del af driften af en detailbygning. Og fordi blokkene er konstrueret som byggeklodser, kan de nemt skæres til, hvilket banede vejen for fleksibilitet i såvel projektering som udførelse, siger Allan Frederiksen og fortsætter:

– Desuden effektiviserede det processen betydeligt, at blokkene indkøbes som en lagervare. Modsat mange aktuelle betonbyggerier blev processen derfor ikke sinket af langvarige leveringstider, ligesom det har været muligt at projektere helt frem til byggestart. Det har medført stor fleksibilitet og planlægningsfrihed, at der løbende kunne foretages ændringer og omprojekteres uden de store omkostninger. Vi havde mulighed for at montere flere steder samtidigt efter behov, og materialerne hobede sig ikke op på byggepladsen, fordi det hele tiden var muligt at bestille nye varer.

Lokal designinspiration

Lidls nye dagligvarebutik er centralt beliggende i det historiske Nexø, og bygningen er tegnet af den bornholmske tegnestue Blå Streg. Derfor omfavner den på samme tid en klassisk og moderne byggestil.

– Butikken ligner ikke en traditionel Lidl-butik, idet vi via en række detaljer har givet designet et lokalt islæt. For eksempel er facadens mursten blevet udsmykket med forskellige mønstre, hvilket gengiver det udtryk, som præger det gamle kvarters detaljerede murværk. Hele processen var præget af dialog med de lokale borgere, som på den måde havde mulighed for at sætte deres aftryk på projektet, siger Kristian Pedersen.

Skillevæggene er opført af isolerende og indeklimamærkede Silka Blokke. Pressefoto.
Skillevæggene er opført af isolerende og indeklimamærkede Silka Blokke. Pressefoto.

Relateret indhold