Erfaringer med træ skal gøres tilgængelige for branchen

Realdania og Teknologisk Institut vil opsamle og dele viden om træbyggeri i Danmark, for byggeriet mangler viden om både potentialer og udfordringer, lyder det.
Man tager udgangspunkt i en række konkrete byggeprojekter blandt andet fra Skademosen i Trekroner. Foto: Jonas B. Whitehorn, Boligselskabet Sjælland.
Man tager udgangspunkt i en række konkrete byggeprojekter blandt andet fra Skademosen i Trekroner. Foto: Jonas B. Whitehorn, Boligselskabet Sjælland.

Træ skal være et naturligt valg af materiale, når der bygges i det ganske land. Det mener man hos to af byggeriets vægtige aktører: Realdania og Teknologisk Institut.

For selv om træ unægteligt har fået mere opmærksomhed de seneste år, er vejen til mere træbyggeri brolagt med en række myter, som udgør en barriere for materialet som et naturligt valg i byggebranchen. Det fortæller Peder Fynholm, souschef på Teknologisk Institut.

– Vi skal have aflivet myterne om træbyggeri en gang for alle. Vi tror på, at en opsamling af erfaringer, afdækning af behov i branchen og vores udgangspunkt i konkrete træbyggerier er vejen frem for at skabe den nødvendige tryghed i branchen, lyder det fra souschefen og han fortsætter:

– Vi har et mål om at identificere de områder, hvor branchen har behov for yderligere tiltag og støtte til fremdriften af træbyggeri – så udover at opsamle erfaringer, kortlægger vi også behovet for nye indsatser i projektet, forklarer han.

Afsæt i det konkrete

Til erfaringsopsamlingen tager Teknologisk Institut udgangspunkt i en række konkrete byggeprojekter med træ som bærende konstruktioner.

Projekterne bliver fulgt tæt for at opsamle alle relevante erfaringer helt fra ide til brug. Håbet er, at opsamlingen kan bidrage til at eliminere nogle af de unødvendige fejl, der opstår, når man bygger med træ.

Den filantropiske forening Realdania, som støtter projektet, har et stort strategisk fokus på bæredygtigt byggeri – herunder at generere ny og vigtig viden, der kan fjerne barrierer for den bæredygtige udvikling i byggebranchen.

– Vi ved, at træ og biogene materialer kommer til at spille en større rolle i fremtidens byggeri grundet den lavere CO2-belastning. Men vi oplever også en tilbageholdenhed i branchen, fordi nye materialer naturligt også rummer nye udfordringer – det kan være fugt, brand og manglende viden i relation til indeklimaet, siger Stig Hessellund, projektleder i Realdania.

Projektsamarbejdet forventes afsluttet i løbet af 2021. Der er i projektet allerede indgået aftale med tre bygherrer om at følge deres projekter: Al2Bolig med Lisbjerg Bakke og Boligkontoret Århus med Knudrisrækkerne samt Boligselskabet Sjælland med deres Bolig Træ projekter.

Relateret indhold