For ringe kontrol åbner for fusk med byggestål

To kontrolbesøg på fire år hos 700 danske stålproducenter er alt, alt for lidt, advarer Tekniq Arbejdsgiverne
Foto: Joakim Kröger
Foto: Joakim Kröger

Markedskontrollen skal fange fusk og snyd med byggematerialer. At de overholder gældende lovgivning, så der f.eks. ikke er giftigt bly i vandhaner eller formaldehyd i træplader. Derfor gennemføres løbende kontrol af markedet, så producenter og leverandører holdes skarpe på at sikre produktkvaliteten.

Men der er alt for ringe kontrol på stålområdet, advarer Tekniq Arbejdsgiverne. På fire år er der blot gennemført to kontrolbesøg hos de i alt 700 danske virksomheder, der producerer stålkomponenter til byggeriet.

Ingen reel kontrol

– Det er så få kontroller og besøg, at man ikke kan tale om en reel kontrolindsats. Og vi synes, det er stærkt bekymrende, at kontrolniveauet har været på så lavt et niveau fra 2017 og frem til i dag, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

– Helt grundlæggende handler det jo også om at sikre, at kvaliteten af de produkter, der bruges i vores allesammens bygninger, er i orden. Og når der ikke er nogen kontrol, har vi heller ingen sikkerhed for, at produkterne lever op til de krav, der stilles, siger Simon O. Rasmussen.

Sikkerhedsstyrelsen lover at øge indsatsen

Det er Magasinet Industri & Teknik der har afdækket den svage kontrol af de metalprodukter, der indgår i danske byggerier. Hos Sikkerhedsstyrelsen er det kontorchef Stine Pedersen, der har ansvaret for kontrollen med byggevarer:

– Sikkerhedsstyrelsen laver helt bestemt markedskontrol på de danske byggevarer. Siden vi overtog opgaven for to år siden fra Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen laves der langt flere kontroller end tidligere af dette marked. Vi er oppe på at kontrollere 80-100 produkter om året. På byggestål viser tallene, at vi ikke har haft fokus på området de seneste to år. Så har vi brugt tiden på andre produkter – eksempelvis et vigtigt produkt som røgalarmer.

Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at man nu planlægger 20 kontroller på byggestålområdet i 2. eller 3. kvartal i år.

Relateret indhold