Køges nye mødested kan skilles ad

Pakhuset Braunstein er et lokalt mødested, der modtager op mod 15.000 gæster om året. Tegnestuen Adept står bag udformningen af huset.
Pakhuset i Køge er et forsøg på at lave et lokalt forankret projekt, som både hører til og er helt sit eget. Foto: Adept.
Pakhuset i Køge er et forsøg på at lave et lokalt forankret projekt, som både hører til og er helt sit eget. Foto: Adept.

Det nyåbnede Pakhus på Søndre Havn i Køge er opført på en grund på kajen, der inden for en årrække udgør en mulig del af Køges fremtidige klimasikring. Derfor er Pakhuset ‘designed for disassembly’, som gør det muligt at genanvende mange af husets materialer, enten ved at opføre det et andet sted eller ved at lade materialerne indgå som en del af andre projekter, hvis Pakhuset ikke kan blive på grunden.

Bygningen består af få og bæredygtige materialer, der så vidt muligt ikke blandes, og det har reduceret spild og affald fra byggepladsen markant i sammenligning med tilsvarende byggerier.

Pakhuset er opført efter enkle tektoniske principper og med mekaniske samlinger, som betyder, at de fleste samlinger er lette at skille ad igen. Alle primære overflader er uden malerarbejde, fuger og spartling, og trægulvene i huset er lagt af overskudstræ. De store tagflader er beklædt med polycarbonat, der er klikket sammen, mens træbeklædningen på facaderne er udført i CO2-neutralt accoyatræ, som er Cradle2Cradle Gold certificeret, Svanemærket og FSC certificeret. Pakhuset er desuden delvist selvforsynende med strøm via solpaneler i tagkonstruktionen, ligesom naturlig ventilation minimerer behovet for mekanisk ventilation.

Pakhuset er placeret i overgangen mellem Køge By og Køge Havn, som en port mod havnen. Bygningens klare arkitektur og byrummet omkring den er inspireret af de historiske bygninger og den rå industrielle stemning i havnen.

Relateret indhold