Bæredygtige institutioner bør være normen

Green Building Council Denmark vil nu ændre på de danske skoler og børneinstitutioners dårlige indeklima.
Pressefoto.
Pressefoto.

Arbejdet med at få papir på skoler og børnehavers bæredygtighedsprofil med begrænset ressourceforbrug og solide materialer til gavn for miljøet og driften af byggeriet har allerede været i gang i 2 år, skriver Green Building Council Denmark i en pressemeddelelse. Bæredygtighedskriterierne er afprøvet og testet på flere konkrete bygninger og er nu klar i en endelig version.

Godt på vej

Green Building Council Denmark har allerede certificeret flere børnehaver og skoler. Et kig på listen med kommende projekter afslører desuden, at adskillige kommuner og undervisningsorganisationer på tværs af landet er på vej til at få deres bygning certificeret.

– Det er efterhånden veldokumenteret, at der er en klar sammenhæng mellem indlæring og kvaliteten af indeklimaet i bygninger, der anvendes til undervisning. Derfor oplever vi flere bygherrer, der allerede i designfasen ønsker at få kombineret kvalitetsindeklima og eksempelvis optimerede rengøringsforhold. Til dette formål er DGNB-bæredygtighedskriterierne et godt redskab, som også sikrer, at man bagefter går ud og måler og dokumenterer indsatsen, fortæller Mette Qvist, som er direktør i Building Council Denmark.

Starter i designfasen

At sikre et dokumenteret godt indeklima starter allerede i designfasen, men skal følges til dørs helt frem til, at den opførte bygning møbleres. Derfor bør det tænkes ind så hurtigt som muligt via brugerinvolvering.

– Et godt og sundt indeklima kan skabes ved at indtænke dagslys og akustiske forhold i designet af bygningen, men også ved at være opmærksom på, at afgasning af for eksempel olierede møbler kan have alvorlige konsekvenser for indeklimaet i den færdige bygning. Sådanne faldgruber kan DGNB-bæredygtighedscertificering være med til at opfange, fortæller Mette Qvist.

Tyve kommuner har allerede erkendt behovet for at skabe bæredygtige bygninger og arbejder nu med DGNB-bæredygtighedscertificering af deres bygninger. Tiden vil vise, om jagten på det sunde indeklima og mere omtanke i forhold til ressourcedagsordenen vil forøge antallet de kommende år.

Relateret indhold