Ny database om miljøfremmede stoffer i bygninger

Rambøll har udarbejdet en database for Miljøstyrelsen, som indeholder de vigtigste erfaringer om miljøfremmede stoffer i bygninger, der skal rives ned eller renoveres. Databasen skal forbedre grundlaget for den fremtidige regulering af området.
Den nye database indeholder de vigtigste erfaringer om miljøfremmede stoffer i bygninger, der skal rives ned eller renoveres. Foto: Colourbox.
Den nye database indeholder de vigtigste erfaringer om miljøfremmede stoffer i bygninger, der skal rives ned eller renoveres. Foto: Colourbox.

Grundlaget for udarbejdelse af regler og vejledninger om miljøkortlægning forud for renovering og nedrivning af bygninger skal forbedres. Derfor har Rambøll på vegne af Miljøstyrelsen etableret en database med data fra 179 relevante eksisterende miljøkortlægningsrapporter. Databasen er blevet til gennem en grundig udvælgelse og prioritering af den viden, der er mest relevant for at kunne udarbejde de mest optimale regler og vejledninger på området. Det oplyser Rambøll på sin hjemmeside.

– Formålet har været at opfange de vigtigste erfaringer og dermed skabe en solid vidensplatform. For eksempel har vi de sidste 5-10 år fået vigtige erfaring med håndtering af PCB, som er vigtige at føre ind i den fremtidige regulering på området, siger Lisbeth Odsbjerg, der er ekspert i miljøfremmede stoffer hos Rambøll.

Mange rapporter

Dataindsamlingen er gennemført i efteråret 2015 i form af miljøkortlægningsrapporter, der er indhentet fra kommuner, entreprenører, boligforeninger og rådgivere. Desuden er oplysninger om anvendte analysemetoder og detektionsgrænser for chlorparaffiner og PCB indhentet fra en række laboratorier.

Rapporterne repræsenterer boligblokke, enfamiliehuse, erhverv, institutioner og skoler over hele landet og dataindsamlingen har gjort det muligt at svare kvantitativt på spørgsmål om prøveantal, koncentrationsniveauer, undersøgte stoffer, opførelsesår o. lign. i forhold til bygningstyperne.

Relateret indhold