Nedtagning af domicil giver stor mængde genanvendelige byggematerialer

Genanvendelse af beton, vinduer, døre, gipsplader og tegl er højt på prioritetslisten på ATP Ejendommes projekt Carl Bro Haven i Glostrup.
Genanvendelse er et fokus på alle ATP Ejendommes udviklingsprojekter. Her er nedtagningen af Swecos gamle hovedkvarter i sving. I stedet opføres Carl Bro Haven med 196 DGNB Guld-certificerede lejligheder.
Genanvendelse er et fokus på alle ATP Ejendommes udviklingsprojekter. Her er nedtagningen af Swecos gamle hovedkvarter i sving. I stedet opføres Carl Bro Haven med 196 DGNB Guld-certificerede lejligheder.

Carl Bro Haven

  • Bygherre: ATP Ejendomme
  • Arkitekt: Juul Frost Arkitekter
  • Ingeniør: Moe
  • Hovedentreprenør: V8 Construction
  • Teknisk ingeniør: Safe-Con
  • Nedrivnings-, beton- og jord/kloak-entreprenør: J. Jensen
  • Entrepriseform: Hovedentreprise
  • Boligtype: Lejebolig
  • Bæredygtighed: Bygningsreglementets Bygningsklasse 2020 og DGNB Guld-certificeret
  • Budget, estimeret: 400 mio. kr.
  • Omfang: 26.525 m², 5 etager, 5 bygninger, 196 Lejligheder.
  • Kilde: Byggefakta

ATP Ejendomme opfører 196 nye boliger i Vissinge i Glostrup – på en grund, hvor entreprenørfirmaet Sweco fra 1985-2019 havde til huse i et ottetals-formet kontorhus med et stort parkeringsareal. Ejendommen på 3,5 etager blev i forbindelse med projektstart i 2021/2022 vurderet uegnet til renovering, og kontorhuset bliver nu revet ned.

Derfor er der kommet gang i den kreative tænkning i forhold til, hvordan og hvor man kan genanvende mange af de elementer og materialer, som den tidligere bygning bestod af.

For at sikre en forsvarlig nedtagning af de bygninger, som var på grunden i Glostrup, startede projektet med en miljøsanering af bygningerne. Det gør man for at sikre, at eventuelle skadelige materialer bliver håndteret rigtigt. Da det var klaret, kunne nedtagningen begynde.

– Ude på byggepladsen skal vi tænke lidt anderledes, end man har gjort tidligere. Det er nemlig helt centralt, at vi behandler alle materialer som ressourcer, som enten genanvendes direkte i sin nuværende form eller bearbejdes, så materialerne får en ny anvendelse, udtaler Jan Johansen, ejendoms- og udviklingsdirektør i ATP Ejendomme.

Tegl til forskellige formål

En nedtagning som denne består af rigtig mange delelementer, som alle skal behandles forskelligt. Nogle ressourcer genanvendes via downcycling, hvilket vil sige, at de genbruges men i en nedbrudt form. Andre byggematerialer er velegnede til direkte genanvendelse.

Taget på Swecos gamle hovedkontor, som lå på grunden, var belagt med tegl – rigtig mange tegl. Efter mange års vind og vejr varierede de meget i kvalitet og var derfor svære at genanvende direkte. Der skulle derfor tænkes kreativt for at give dem nyt liv.

Nogle tegl blev genanvendt ved at nedknuse dem og anvende dem til belægninger i gårdmiljøer, og så er det planen, at en betragtelig del af de overskydende tegl skal anvendes i det centralt beliggende orangeri, der skal danne rammen for fællesaktiviteter for beboerne i Carl Bro Haven.

De store mængder beton, der kom ud af nedtagningen af bygningen, er siden blevet knust og sorteret efter kvalitet og størrelse, så det kan genanvendes på projektet.
De store mængder beton, der kom ud af nedtagningen af bygningen, er siden blevet knust og sorteret efter kvalitet og størrelse, så det kan genanvendes på projektet.

Nedknust beton i ny bygning

En anden af de fraktioner, der var meget af i den oprindelige bygning, var beton, og det var derfor vigtigt, at betonen på en eller anden måde kunne indgå i det nye byggeri. Løsningen blev at nedknuse de nedtagne betonkonstruktioner og herefter sorteret efter kvalitet og størrelse.

Den nedknuste beton indgår i det nye byggeri i forskellige opbygninger og bygningsdele. Dermed sikres en høj grad af genanvendelse.

Modsat betonen kunne de gipsplader, der blev taget ned i de gamle bygninger, genanvendes direkte i andet byggeri. Det samme gjorde sig gældende for vinduer og døre, som blev solgt til gavn og genbrug på nye projekter.

De kommende beboere i Carl Bro Haven får kun 250 meter til den 1.400 hektar store Vestskoven. Illustration: Juul Frost Arkitekter
De kommende beboere i Carl Bro Haven får kun 250 meter til den 1.400 hektar store Vestskoven. Illustration: Juul Frost Arkitekter

Bygger holdbart

Generelt har det været en prioritet for teamet bag Carl Bro Haven at vælge materialer med lang levetid, så bygningen bygges i balance – så at sige. For eksempel er der valgt træ- og aluminiumsvinduer, der kræver minimalt vedligehold, og som derfor holder længere. Derudover er der valgt trægulve med tykt slidlag og dermed lang levetid.

– Når vi bygger, er det ikke med det formål at sælge ejendommen, når den er færdig, men derimod for at beholde. Så når vi bygger i miljøvenlige og slidstærke materialer med langtidsholdbare metoder, kan vi gøre det med lige dele hensyn til miljø, klima og vores egen forretning, afslutter Jan Johansen.

Boligerne står klar til indflytning i 2025.

Relateret indhold