Lige siden starten for 115 år siden har tømrer- og snedkerfirmaet N. H. Hansen & Søn, i daglig tale blot NHH, haft fokus på de håndværksmæssige detaljer og de faglige kompetencer. På virksomhedens værksted finder man således ikke moderne CNC-udstyr, der kan producere alt efter input fra en computer, men tømrere og snedkere, der har hænderne skruet rigtigt på og kan deres kram.
Firmaet har netop fejret sin 115 års fødselsdag, og Niels Herman Hansen, der etablerede virksomheden i 1909, er oldefar til Marianne Hemicke, der i dag er adm. direktør og hovedaktionær. Ejerskabet er gået i lige familiemæssig linje, og Marianne Hemicke har siddet i chefstolen for de i alt 80 beskæftigede medarbejdere siden 2001. Desuden er hun medlem af bestyrelsen i DI Byggeri under Dansk Industri og kender derfor byggebranchen særdeles godt.
Fokus på renovering og ombygning
Som alle ved er det gennem årene gået op og ned, men selv om nybyggeri bestemt ikke er NHH fremmed, har det historisk været renoveringsopgaver samt transformationsprojekter, der har udgjort virksomhedens hovedbeskæftigelse. Det har man haft det rigtig fint med, for dels har det givet mange spændende opgaver, dels har det udgjort en omsætning, der ikke har været så følsom for konjunkturmæssige udsving.
– Vores fokus på renovering og ombygning har givet os et solidt fundament, der jo heldigvis også er oppe tiden, hvor man taler mere og mere om at bevare og konvertere den eksisterende bygningsmasse til nye formål i stedet for blot at rive ned og bygge nyt. Det er jo ligeledes nogle tanker, vi arbejder meget med i DI Byggeri, så det er også tanker, der bekommer os vel i NHH, forklarer Marianne Hemicke.
Kombinationen af nyt og gammelt
Det er lige præcis det område, man er god til i virksomheden, hvis man spørger den administrerende direktør, og netop evnen til at kunne håndtere såvel gammelt som nyt er en af virksomhedens væsentlige kompetencer. Det har man blandt andet nydt godt af som mangeårig leverandør til Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby (DTU), hvor man både har været beskæftiget med renovering af de eksisterende bygninger og nybyggeri.
– Her har vi blandt andet opført DTU Skylab, som er designet med fokus på social, økonomisk samt miljømæssig bæredygtighed og lever op til DGNB Guld certificering. Et meget interessant projekt, idet DTU arbejder på at gøre hele området til landets første DGNB-certificerede campus, forklarer Marianne Hemicke. Københavns Universitet har man også løst en række opgaver for, lige som man har været involveret i en række skolerenoveringsprojekter.
Har bidraget til præmierede projekter
Blandt andre Friluftsskolen på Amager, der kaldes for et arkitektonisk og pædagogisk mesterværk af funktionalistisk skolearkitektur, opført af arkitekt Kaj Gottlob i 1938 i sammenhæng med selve hovedskolen Skolen ved Sundet. Slots- og Kulturstyrelsen fredede Friluftskolen sammen med hovedskolen i 1990 idet de begge har lokal, national og regional betydning, hvilket betyder, at det har været et projekt, man har skulle tilgå med den største nænsomhed.
Projektet vandt European Heritage Awards/ Europa Nostra Awards 2023, og i 2022 modtog det Arkitektforeningens Æreskalejdoskop, lige som det i 2021 vandt renoveringen Københavns Kommunes Bygningspræmiering og i øvrigt er et af projekterne i Renoverprisen 2024, som er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond som anerkendelse for de renoveringsprojekter, der viser vejen for, hvorledes vi bedst opdaterer den eksisterende bygningsmasse i Danmark.
Mange spændende opgaver
NHH har været involveret i mange andre spændende projekter, og faktisk holder man af opgaver med lidt kant. En af de mere specielle har været deltagelse i renoveringen af den gamle trærutchebane i Tivoli i København, men også Aveny Teatret på Frederiksberg har haft besøg af de dygtige snedkere og tømrere, lige som de har haft ansvaret for den indvendige aptering af Panum Instituttet for så vidt angår montering af træoverflader og gulve.
– Vi har ligeledes monteret den indvendige loftsbeklædning i Operaen i København, så man kan roligt sige, at vi kommer hele vejen rundt, både når det gælder nybyggeri og renovering. Det er især vores mangeårige arbejde med sidstnævnte, der har gjort os gode til at være agile og kigge konstruktivt på de uforudsete ting, der som regel altid dukker op i et udbud. F.eks. skal man jo I et renoveringsprojekt hele tiden have respekt for bygningens sjæl, uddyber Marianne Hemicke.
Bæredygtighed er på dagsordenen
Som tidligere nævnt er 115 år gået, og i det daglige arbejde med de mange kunder, hvor blandt andre offentlige og halvoffentlige institutioner vægter tungt, er det altså lykkedes for NHH at finde sin helt egen niche, hvor man opererer hjemmevant i en række håndværksmæssige discipliner og hvor især sådan noget som kravet til dokumentation for bæredygtighed i dag udgør en af de største udfordringer i hverdagen.
– Vi er jo midt i en tid, hvor der ikke blot er fokus på at bevare i stedet for at rive ned og bygge nyt. Også i vores daglige arbejde skal vi leve op til de dokumentationskrav, der er igennem hele værdikæden i forhold til f.eks. Environment, Social & Governance (ESG). Det er en udfordring, vi skal stå sammen om i hele byggebranchen, men det er en udfordring, jeg er sikker på, vi nok skal få løst. Klimaet er på alles læber og i alle henseender, slutter Marianne Hemicke.
Læs mere på: www.nhh.dk