Håndværksfestival taler også diversitetens sag

Den kommende festival Håndværk skal inspirere håndværkerne i forhold til biobaserede og alternative materialer. Også diversiteten i branchen er på plakaten. Mette Murer bakker op.
Danmarks første udelukkende biobaserede byggemarked, Havnens Hænder, er en af mange virksomheder og organisationer, der støtter og bakker op om den nye festival Håndværk.
Danmarks første udelukkende biobaserede byggemarked, Havnens Hænder, er en af mange virksomheder og organisationer, der støtter og bakker op om den nye festival Håndværk.

Biobaserede materialer, mere fokus på diversitet og flere kvinder i byggeriet. Det er baggrunden for, at Building Green til januar trommer branchen sammen til festivalen Håndværk, der skal være med til at fremtidssikre en grønnere bygge- og anlægsbranche med nok uddannede håndværkere til at byde ind på projekterne.

For byggeriet står over for en række udfordringer de kommende år med færre hænder og øgede krav til bæredygtighed, genbrug, indeklima og meget mere, og det kræver, at der kommer ny viden til håndværkerne.

Det er dog helt afgørende, at branchen står sammen om at bringe viden om og inspiration til brugen af bl.a. biobaserede og alternative materialer frem i lyset, lyder det fra Building Green.

Der er allerede gode takter på vej. For eksempel er der afholdt den første grønne svendeprøve som et pilotprojekt på tømreruddannelsen på Next Uddannelse København. Men det tager det lang tid at lære de nye materialer at kende, og derfor kan det, ifølge Morten Gisselbæk, der er projektudvikler i Videncenter for Håndværk – Bæredygtighed, kun gå for langsomt for håndværkerne at få de biobaserede materialer i hænderne og gøre sig erfaringer.

Læs også: Arbejdsevne: Tømrere er i bund – arkitekter og ingeniører i top

– Det er vigtigt, at man som håndværker forstår byggematerialers egenskaber og hvorfor de reagerer som de gør. Naturmaterialer er organiske og kan naturligt håndtere fugt. I de sidste 5-6 år har det mest været rådgivere, arkitekter og ejendomsbranchen, der har nørdet grønne løsninger, men nu er tiden kommet til at de udførende, altså håndværkeren og entreprenørerne, skal løftes og have udvidet deres værktøjskasse med mere bæredygtige materialer og byggemetoder. Derfor er Håndværk et MEGET vigtigt samlingssted, hvor nysgerrige kan mødes og afprøve nye materialer og løsninger, fortæller Morten Gisselbæk fra Videncenter for Håndværk – Bæredygtighed.

Der er brug for alle – også kvinder

En af de store udfordringer for branchen er manglende hænder, og som det ser ud nu, vil der mangle endnu flere håndværkere i fremtiden.

Mette Schak Dahlmann, også kendt som Mette Murer, lægger op til, at der på Håndværk-festivalen også skal tales om kulturen i branchen og om de fysiske forhold, som ofte ikke passer til kvinder.
Mette Schak Dahlmann, også kendt som Mette Murer, lægger op til, at der på Håndværk-festivalen også skal tales om kulturen i branchen og om de fysiske forhold, som ofte ikke passer til kvinder.

Så for at fremtidssikre branchen skal flere unge vælge håndværksfag, og der er brug for alle – også kvinder. Derfor er det vigtigt også at sætte fokus på diversitet i branchen, lyder det fra Mette Schak Dahlmann, også kendt som Mette Murer, der er en vigtig stemme, når det handler om diversitet i håndværkerfagene.

Hun har bl.a. arbejdet for – og lykkedes med – at der skal være separate bade- og omklædningsfaciliteter i skurvognene til kvinder. Hun bakker op om festivalen og er enig i, at fremtidens branche har mere diversitet og flere kvinder:

Læs også: Er byggebranchen for maskulin?

– Diversitetssnakken er vigtig, fordi vi i dag har en branche og en kultur, hvor det ikke altid er fedt at være kvinde. Hvis vi skal have flere kvinder, er vi nødt til at tale om kulturen i branchen og om de fysiske forhold, som ofte ikke passer til kvinder. Der skal for eksempel også laves værnemidler og arbejdstøj til kvinder, så knæpuderne ikke sidder på skinnebenet. Håndens arbejde er jo ikke kønsbaseret, hænderne udfører det samme stykke arbejde, og i fremtiden håber jeg på en branche i balance, hvor vi kan fokusere på faglighed og ikke køn, siger hun.

Det er Building Green, der sammen med en lang række partnere fra branchen, står bag festivalen. Her vil både være gratis entre, politiske debatter, standup, arbejdende værksteder, konkurrencer, udstilling m.v.

Festivalen finder sted i København den 24. og 25. januar 2024.

Relateret indhold