Fremtidens ingeniør kommer fra Aarhus

Der er store ambitioner med en ny uddannelse for civilingeniører, som åbner på Aarhus Universitets Institut for Ingeniørvidenskab til sommer.
De nye studerende kommer til at husere på Navitas. Foto: Emil Filtenborg.
De nye studerende kommer til at husere på Navitas. Foto: Emil Filtenborg.

AARHUS: Aarhus Universitet vil uddanne fremtidens bygningsingeniør. En ny linje for civilingeniører skal skabe kreative problemknusere med grundviden og færdigheder til at løse opgaver inden for byggeteknologi og bygningsdesign i samspil med arkitektoniske kvaliteter.

Intet mindre. Sådan bliver det i hvert fald, hvis det står til Poul Henning Kirkegaard.

De skal i princippet være bedre teoretisk end tidligere ingeniører, så vi giver ikke køb på kvaliteten, bare fordi vi vil gøre det på en anden måde,

Poul Henning Kirkegaard, professor ved Institut for Ingeniørvidenskab under Aarhus Universitet

Han er professor på Institut for Ingeniørvidenskab og har i de sidste 20 år arbejdet på at sammensmelte arkitektur- og ingeniørvidenskaben.

Senest har han sammen med professor Lars Andersen arbejdet med at formulere en uddannelse til civilingeniør indenfor byggeriet, der står mål med de krav, der er til fremtidens bygningsingeniør.

– Det, mange glemmer, er, at de ingeniører, vi begynder at uddanne nu, først er færdige om fem år. Derfor skal uddannelsen adressere det, der er nødvendigt om fem år, siger Poul Henning Kirkegaard.

Ifølge ham kræver branchen fremover en ny type af ingeniører, der forstår designprocesserne i bygge- og anlægsprojekter i dybden uden at give køb på den teoretiske faglighed.

Uddannelsen retter sig mod samfundets behov for kreative og fagligt kompetente bygningsingeniører, som gennem samarbejde med andre faggrupper skaber helhedsorienterede, sikre, bæredygtige bygninger og infrastrukturelle bygværker.

Tværfagligt fokus er fremtiden

Fundamentet for ingeniøruddannelsen er stadigvæk benhård matematik, men gennem tværfaglighed skal problemløsningen blive en central kompetence for fire studieforløb: bygningskonstruktion, infrastruktur og geoteknik, innovativt konstruktionsdesign, indeklima og bygningsfysik

Det, der adskiller den nye civilingeniørlinje fra andre, er, at den har fokus på at massere arkitektur og ingeniør sammen uden, at de nye ingeniører giver køb på selve ingeniørkundskaben.

– På mange skoler lader man ingeniører undervise i ingeniørvidenskab, imens arkitekter underviser i arkitektur. Det hele er adskilt. Her vil vi stadigvæk have grundkurserne, men hvert semester har et 10 ETCS-projekt, der masserer arkitektur og ingeniørkundskab sammen, siger Poul Henning Kirkegaard.

På første semester skal de studerende for eksempel skabe simple strukturer i byrum, der fungerer i samspil med det omgivende byrum. På andet semester skal de lave trækonstruktioner, hvor der ikke bare skal arbejdes med beregninger på træet, men også tages hensyn til strukturens udseende.

Det skal, kombineret med en moderne undervisning, der tager højde for, at studerende i dag har andre forventninger til underviserne, end de havde for 20 år siden, sikre et højt fagligt niveau.

Men det kræver også, at Poul Henning Kirkegaard og de andre på uddannelsen får ansat de helt rigtige.

Det rigtige team

Som det ser ud lige nu, er Institut for Ingeniørvidenskab et undseeligt foretagende. Det er endnu ikke fuldt bemandet, og imens det lyder som et problem, så er det en af fordelene, når man som Poul Henning Kirkegaard skal sammensætte en ny uddannelse med store ambitioner.

– Vi har den fordel, at vi ikke er fuldt bemandede endnu, men vi er i gang med at ansætte nye kollegaer. Når man har en bemanding, der er vant til at undervise på en måde, så er det svært at justere. Her skal vi kun tage hensyn til dialogen med industrien og vores egne erfaringer, siger Poul Henning Kirkegaard.

Fordi uddannelsen ikke er helt oppe i omdrejninger før næste år, giver det også mulighed for at være en smule kræsen med, hvem man ansætter som undervisere.

– Det handler ikke bare om at ansætte gode ingeniører, men om at få fat i nogen, der er med på idéerne bagved uddannelsen, siger Poul Henning Kirkegaard.

Studiet åbner til sommer med 60 pladser. For at blive helt klar til studiestart, skal kursusbeskrivelserne sættes fuldstændigt på plads, og så skal der ansættes flere. Næste år vil der være fuldt optag med i alt 120 pladser.

Relateret indhold