Nærmer sig et europæisk stormarked for CO2-fangst

Et skandinavisk samarbejde om CO2-transport og lagring er nu på plads, og dermed åbnes op for flere fremtidige, internationale aftale på området, fortæller minister.
Danmark har tidligere underskrevet aftale om CO2-lagring med Belgien, Nederlandene og Frankrig. Genrefoto: Gettyimages.
Danmark har tidligere underskrevet aftale om CO2-lagring med Belgien, Nederlandene og Frankrig. Genrefoto: Gettyimages.

– CO2-fangst og lagring er et af de helt nødvendige redskaber, vi skal bruge for at nå vores danske og europæiske klimamål. Derfor skal vi sikre klimapolitik, der går ud over Danmarks grænser – og det gør vi, når vi med aftalerne åbner for et grænseoverskridende samarbejde om CO2-fangst og lagring.

Sådan lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard ifm., at Danmark – sammen med Nederlandene og Belgien – underskriver aftaler med Norge og Sverige, der gør det muligt at transportere CO2 på tværs af landenes grænser for at lagre den i undergrunden.

Læs også: EU kigger med: Aalborg Portland indvier nyt anlæg til CO2-fangst

Lars Aagaard siger videre, at arbejdet med fangst og lagring af CO2 er godt i gang i Danmark. Bl.a. er det første store støtteudbud afgjort, de første storskalatilladelser til efterforskning og lagring af CO2 er uddelt, den nødvendige lovgivning om transport af CO2 i Danmark er på vej, og nu er der altså åbnet for, at flere internationale aftaler kan føjes til listen:

– Vi skal udnytte de forskellige ressourcer og erfaringer, vi har på tværs af Europa, så vi kan få CO2-fangst og lagring op i skala, og de svære udledninger ned i jorden. Danmarks indsats er hermed til at skabe et europæisk markedet for CO2 transport til glæde for hele EU, siger ministeren.

Læs også: Enighed: EU-lande skal samarbejde om CO2-fangst og -lagring

Danmark var det første land i verden til at underskrive en aftale om transport af CO2 med Belgien, og i løbet af de seneste år har Danmark underskrevet yderligere aftaler med Frankrig og Nederlandene, der gør det muligt at transportere og lagre CO2 på tværs af grænser.

Relateret indhold