I fem dage i sommeren 2022 var den ellers grå Søren Kierkegaards Plads mellem Blox og Den Sorte Diamant omdannet til en grøn urban og livlig park i forbindelse med Tour de France Grand Départ, der i den grad bragte liv til området og resten af byen.
Under cykelløbet dannede pladsen rammerne for en folkefest med storskærm, fanspot, grøn beplantning, legeområder, foodtrucks, pergolaer, kulturaktiviteter og en stor mængde tilskuere. I ugerne efter cykelløbet fungerede det midlertidige byrum som et bylaboratorium, for at finde ud af, hvordan pladsen bedst kan indrettes fremadrettet, så den i højere grad indbyder til ophold og liv langs havnen.
Det midlertidige byrum opdelte pladsen i en serie af park- og byrum i mindre skala, der gjorde det attraktivt at opholde sig på pladsen. En grundlæggende idé med byrumsforsøget var, at pladsen vil kunne understøtte et byliv, der spiller sammen med Slotsholmens karakter og kulturinstitutioner – og komplementere livet i havnens andre byrum.
Mere bynatur ind i hverdagen
Siden bylaboratoriet er afsluttet er pladsen igen gået tilbage til at være en tom plads primært belagt med granit, asfalt og skræver. Det vil syv partier på Københavns Rådhus nu lave om på. De har penge tilbage fra sidste års regnskab, og de skal nu ud og arbejde.
Læs også: Grønt og godt: Klimatilpasser Urbanplanen for 350 mio. kr.
Partierne har derfor afsat en mio. kr. til at analysere, hvordan man kan omdanne Søren Kierkegaards Plads til et grønt byrum. Det sker i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen, Det Kgl. Bibliotek og Nationalmuseet, der er grundejere.
– København skal være en grøn by, hvor bynaturen er trukket helt ind i københavnernes hverdag. Derfor er det fuldstændig oplagt at få undersøgt, hvordan vi kan omdanne Søren Kierkegaards Plads. I dag er det en stenørken, der signalerer bliv væk. Jeg mener, at pladsen har et kæmpe potentiale til at være et nyt og grønt samlingspunkt for københavnerne i første række til vandet, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, der ser vandringsmanden Søren Kierkegaard selv hvile benene på pladsen, trække vejret og nyde udsigten udover vandet og verden.
Rane Willerslev, der er direktør på Nationalmuseet, som Krigsmuseet er en del af, ser gerne, at der kommer mere liv på pladsen som det, der opstod i de godt seks uger, hvor Søren Kierkegaards Plads var omdannet til en grøn, brugbar og livlig plet, der ellers er udfordret af ringvejen O2, der løber tværs over pladsen.
– Vi glæder os til at bruge erfaringerne fra fanzonen til at lave et endnu bedre udendørsområde foran Krigsmuseet på Søren Kierkegaards Plads i samarbejde med Realdania, Københavns Kommune og de øvrige samarbejdspartnere, har direktøren tidligere udtalt.
Plads til en udendørs tænkepause
I den rapport, der fulgte efter Tour de France og bylaboratoriet, blev de grønne tiltag beskrevet som en stor, attraktiv forvandling af pladsens brugere. Det Kgl. Biblioteks direktør, Svend Larsen, siger:
Læs også: Byudviklingsprojekt har bragt fortiden ind i nutidens Frederiksværk
– Det har længe været et stort ønske for Det Kgl. Bibliotek at transformere Søren Kierkegaards Plads ved Den Sorte Diamant. Forsøget i 2022 tydeliggjorde potentialet. En grøn og inviterende Søren Kierkegaards Plads vil give Diamantens mange brugere et sted til en udendørs tænkepause, hvor de kan summe over deres indtryk fra bibliotekets bøger, udstillinger og forskning.
Som en del af foranalysen skal der foretages en juridisk afklaring i forhold til et fremtidigt anlægsprojekt, ligesom projektparterne skal blive enige om organisering, anlæg og drift af det grønne byrum. Derudover skal foranalysen afsøge mulighederne for fondsbidrag.
Foranalysen forventes færdig i juni 2025, hvorefter resultaterne kan forelægges forud for forhandlingerne om budget 2026.