Skal udbygge og vedligeholde Københavns 2.700 km fjernvarmerør

100 medarbejdere fra NCC og Brøndum genvinder rammeaftale og skal de næste otte år stå for at udskifte og renovere det københavnske fjernvarmenet.
Rammeaftalen omfatter bl.a. meget arbejde i de små gader i København. Efter endt arbejde kan NCC's egen asfaltafdeling tage over. Foto: NCC
Rammeaftalen omfatter bl.a. meget arbejde i de små gader i København. Efter endt arbejde kan NCC's egen asfaltafdeling tage over. Foto: NCC

NCC og Brøndum kan det der med fjernvarme. Det fælles konsortie HNB har genvundet en større rammeaftale med Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (Hofor), der omfatter hhv. større anlægsprojekter som udskiftning og renovering af hovedledninger, vedligeholdelse af eksisterende anlæg samt planlagte mindre opgaver.

Aftalen lyder på otte år og betyder arbejde til samlet 100 mand fra de to virksomheder.

– Hofor leverer fjernvarme til 625.000 københavnere og 40.000 virksomheder – det kræver, at vi hele tiden har folk klar til at etablere nye rør og reparere på de eksisterende 2.700 km rør, der dagligt sørger for varme i radiatorer og varmt vand til brusebadet. Derfor er denne opgave meget vigtig for os og for byens borgere, siger Torben Hald, projektchef i Hofor.

NCC vandt den første københavnske rammeaftale helt tilbage i 1989 med opstart i 1990, og nogle af de cirka 50 af NCC’s egne folk, der er beskæftiget på opgaven, har været med helt fra begyndelsen. Inden for nyere tid har holdet hjulpet med at omlægge den københavnske fjernvarme fra damp til vand.

Afdelingschef i NCC, Brian Rud Stigsnæs, siger:

– Gennem mange års arbejde for Hofor under de små og store københavnske veje, har vi opbygget en masse erfaring med netop de udfordringer, byen byder på. Vi kender opgaven indgående, og vi har skabt en digital styring af opgave flow, processer og kvalitet specifikt til formålet.

Omfattende erfaring med fjernvarme

HNB er et joint venture, der blev oprettet i forbindelse med udbuddet af rammeaftalerne i 2018 af NCC og Brøndum, som sammen bød og vandt opgaven på det tidspunkt.

Siden da har teamet løst en lang række fjernvarmeopgaver i København, og HNB har i dag en organisation, der er tilpasset Hofors behov.

Dertil kan der trækkes på det faglige bagland i NCC og Brøndum efter behov; for eksempel lægger NCC’s egen asfaltafdeling asfalt efter gravearbejde i veje.

HNB har også brugt sin efterhånden omfattende erfaring med fjernvarme til at vinde en stor fjernvarmekontrakt i Gentofte, der omfatter nedgravning af 40 km hovedledning og tilslutning af op mod 3.000 husstande.

Relateret indhold