Løft til bæredygtige løsninger

Innovationsudfordringen 2016 vil hjælpe de ti bedste innovationer inden for bæredygtigt byggeri.
Noget af det, der blandt andet fokuseres på, er genanvendelse af restprodukter fra byggeriet - eksempelvis fra nedrivning. Foto: Colourbox.
Noget af det, der blandt andet fokuseres på, er genanvendelse af restprodukter fra byggeriet - eksempelvis fra nedrivning. Foto: Colourbox.

Hvis man står med en god ide eller et koncept, der er centreret omkring bæredygtige byggeløsninger, kan der i år være hjælp at hente i Innovationsudfordringen 2016.

I en pressemeddelelse oplyses det, at alle er velkomne til at løse Innovationsudfordringen 2016, og de 10 innovationer med størst vækstpotentiale, vil få hjælp til at accelerere og skalere produktet eller løsningen i efteråret 2016.

På den måde vil man få adgang til investorer, nye markeder, eksperter og måske den første kunde eller et pilotprojekt, med hjælp fra organisationer som Pension Danmark, Region Midtjylland, Henning Larsen, NCC, Tarkett, og en række andre nøgleaktører fra byggebranchen.

Årets tema

Årets tema har helt specifikt fokus på, hvordan der skabes vækst inden for bæredygtigt byggeri gennem de materialer, der anvendes. Innovationerne og løsningerne skal fokusere på minimum ét af følgende tre områder:

1) Innovationer, der fører til øget viden om – og sporbarhed af – byggematerialer. For eksempel nye teknologier og metoder til indsamling, behandling, visualisering og formidling af “Big Data” fra byggeriet.

2) Innovationer, der øger genanvendelse af restprodukter fra byggeriet. For eksempel nye typer af materialer baseret på restmaterialer fra produktion, konstruktion, renovering eller nedrivning.

3) Innovationer, der skaber mere bæredygtig produktion eller bedre performance af nye eller eksisterende byggematerialer. For eksempel innovationer, der sænker vand-, energi- og kemikalieforbrug, eller har betydning for sundhed og indeklima i bygninger.

Styrke konkurrenceevnen

Innovationsudfordringen 2016 er en del af innovationsprojektet Sustainable Build, som udspringer af Industriens Fonds temaindkaldelse om bæredygtig produktion, og målsætningen er at fremme vækst inden for bæredygtigt byggeri. Innovationsprojektet realiseres i et partnerskab med byggebranchens leverandører, virksomheder og organisationer. Målsætningen for Sustainable Build er mindst 10 konkrete innovationer hvert år.

– Med årets innovationsudfordring håber vi at modtage en række løsninger og innovationer, som kan være med til at styrke den danske byggebranches konkurrenceevne på et stigende globalt marked for bæredygtigt byggeri. De 10 innovationer med størst vækstpotentiale vil få support til at accelerere og skalere deres produkt eller løsning og få adgang til investorer, nye markeder, eksperter og måske den første kunde eller et pilotprojekt, siger Mikkel Kragh, programchef i Dansk Arkitektur Center & Build.

Relateret indhold