Har Lynetteholm brudt international lovgivning? Onsdag begynder retssagen

Anlægsarbejdet er i fuld gang på Lynetteholmen, men til december vil Østre Landsret afgøre, om projektet har overholdt internationale miljø- og klimalove. Retssagen starter onsdag.
Østre Landsret skal behandle sagen, som 'Klimabevægelsen i Danmark' har anlagt mod staten og bygherren By&Havn. I centrum er den kunstige halvø Lynetteholm. Visualisering: Cowi, Arkitema, Tredje Natur
Østre Landsret skal behandle sagen, som 'Klimabevægelsen i Danmark' har anlagt mod staten og bygherren By&Havn. I centrum er den kunstige halvø Lynetteholm. Visualisering: Cowi, Arkitema, Tredje Natur

Er de internationale miljø- og klimalove omkring projekt Lynetteholm blevet overholdt? Det spørgsmål, som foreningen ‘Klimabevægelsen i Danmark’ har krævet svar på, vil fra og med onsdag den 22. november og på fire øvrige retsdage i november og december blive prøvet i Østre Landsret. ‘Klimabevægelsen i Danmark’ har anlagt sagen mod staten og det offentligt ejede projektselskab By&Havn, der er bygherre på projektet.

I centrum for den retlige diskussion om Lynetteholm ligger den betydelige bekymring vedrørende blokering for tilløb af saltvand via Kongedybet til Østersøen. Klimabevægelsen i Danmark har søgt om opsættende virkning med ønske om, at anlægsarbejdet standses, indtil gældende lovgivning er håndhævet.

Sekretariatsleder Frederik Roland Sandby for foreningen 'Klimabevægelsen i Danmark' mener ikke, Lynetteholm-projektet har taget passende hensyn til nabolandenes økosystemer. Foto: Christina Ihler Madsen / Foreningen Klimabevægelsen i Danmark
Sekretariatsleder Frederik Roland Sandby for foreningen ‘Klimabevægelsen i Danmark’ mener ikke, Lynetteholm-projektet har taget passende hensyn til nabolandenes økosystemer. Foto: Christina Ihler Madsen / Foreningen Klimabevægelsen i Danmark

– Vi mener at projekt Lynetteholm er blevet hastet igennem i en sådan fart, at gældende klima- og miljølovgivning er blevet glemt i processen. Man må ikke vedtage et projekt, som kan påvirke nabolandenes økosystemer, uden at have foretaget en gennemgribende høring. Høringen skal muliggøre, at politikere og organisationer på tværs af lande kan udarbejde bedre og mere skånsomme anlægsprojekter, og vi mener ikke, at det har været tilfældet med projekt Lynetteholm, siger sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark, Frederik Roland Sandby.

Retssag kan få enorm betydning

De kommende retsmøder vil også fungere som platform for en grundig undersøgelse af de bekymringer, der er fremlagt af foreningen. Den endelige afgørelse vil først blive truffet senere, men allerede den foreløbige behandling af spørgsmålet om opsættende virkning, giver mulighed for at præsentere vigtige beviser for offentligheden.

Foreningens advokat Eskil Nielsen har tidligere udtalt:

– Vi ser frem til nu at få mulighed for at fremlægge synspunkterne om vandgennemstrømningen til Østersøen for landsretten. Det giver sig selv, at det er en sag, der kan få enorm betydning. Er det i orden at ændre på vandgennemstrømningen til Østersøen uden at høre de andre lande om deres mening? Hverken med Øresundsforbindelsen, Storebælt eller Femern måtte man ændre vandgennemstrømningen. Det bliver interessant at se, hvordan landsretten ser på, at man gør det lige præcis for Lynetteholm uden at høre de andre Østersølande.

Det er landsrettens vurdering, at sagen har stor principiel betydning for fremtidige store anlægsprojekters overholdelse af internationale miljøregler, derfor indledes sagen i landsretten.

Sagen begynder på onsdag d. 22. november kl. 9.30 i Østre Landsret. Derudover er der retsdage d. 27. og 28. november samt den 5. og 6. december.

By&Havn ønsker ikke at udtale sig forud for retssagen.

Relateret indhold