Aarhus hårdest ramt
- 2.322 skader blev anmeldt i Aarhus i 2023 – to tredjedele skyldtes det meget kraftigt skybrud i oktober.
- Lige efter følger København og Odense med hhv. 1.855 og 1.526 anmeldte skader efter skybrud.
- Kilde: F&P
2023 blev et rædselsår for skybrudsskader, og nye tal fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen viser flere end 22.000 anmeldte skader.
Læs også: Her vil kommune parkere 1,1 mio. m3 regnvand
– Hvis vi ikke skruer markant op for klimatilpasningen, vil vi i fremtiden nå dertil, at der vil være huse og områder i Danmark, der ikke kan forsikres, siger Pia holm Steffensen, underdirektør, F&P.
Kræver mere ambitiøs forebyggelse
Forsikringsbranchen spiller derfor nu ud med en samlet plan for klimasikring på nationalt, kommunalt og privat niveau:
– Vi har talt meget om hockeystave i den danske klimadebat, men den ærgerlige sandhed er, at antallet af klimaskader i danske hjem vil udvikle sig i lige præcis den retning, medmindre vi hurtigt og langt mere ambitiøst end hidtil investerer i at forebygge skaderne, siger Pia Holm Steffensen.
En national opgave
I planen foreslår F&P, at staten som minimum bør investere samme beløb i klimasikring og forebyggelse af klimaskader, som der udbetales til reparation og udbedring – ca. 3 mia. kroner. årligt.
Samtidig indeholder planen et forslag om, at kommunerne skal indføre klimakrav som fast del af lokalplanerne, hvilket skal skabe overblik over zoner, der er udsat for oversvømmelse, så købere kan få oplysning om risikoen, inden de køber en grund eller en ejendom.
Læs også: Skybrudssikrer Harrestrup Å for 200 mio. kr.
Muligheden for, at forsikringsselskaberne kan dele oplysninger og data om skader med kommunerne, skal tilsvarende være med til at kvalificere kommunernes indsats og prioritering, så man fokuserer på de områder, hvor de fleste værdier går tabt.
Læs også: Frederiksberg går til kamp mod skybrud
Desuden skal kommunerne stille specifikke krav til nybyggeri i kystnære områder og områder, der ligger lavt i terrænet, så vi ikke bygger os til flere problemer i fremtiden, lyder det fra Pia Holm Steffensen:
– Klimasikring er en kæmpe opgave og ikke noget, den enkelte borger kan sørge for alene. Det er en national opgave, der kræver høj prioritet, samarbejde og indsats på alle niveauer. Derfor spiller vi ud med konkrete forslag til en klimasikringsplan, som vi glæder os til at drøfte både med regeringen og kommunerne.