EU-forslag indbyder til social dumping

Forslag fra Kommissionen vil gøre det lettere at oprette "arme-ben" virksomheder online for 1 euro og uden nogen som helst kapitalkrav.
Et nyt EU-forslag, der skal gøre det lettere for borgere i EU at oprette enkeltmandsselskaber, bliver reelt en hjælp til social dumping, mener Gunde Odgaard fra BAT-kartellet.
Et nyt EU-forslag, der skal gøre det lettere for borgere i EU at oprette enkeltmandsselskaber, bliver reelt en hjælp til social dumping, mener Gunde Odgaard fra BAT-kartellet.

“Tomme tønder buldrer mest”. Sådan beskriver sekretariatschef i BAT-kartellet, Gunde Odgaard, et forslag fra EU-Kommissoionen, der skal gøre det lettere for borgere i EU at oprette enkeltmandsselskaber.

Gunde Odgaard forklarer, at det ikke er et nyt forslag, da det tidligere har været fremført, men ikke opnåede flertal i EU-Parlamentet:

Den slags virksomheder er som skabt til at snyde med skat og moms. Det skaber måske mere arbejdskraft, men vi ved notorisk – ikke bare i Danmark, men i hele EU – at nogle af de virksomheder, der er sværest at kontrollere, er “arme-ben” virksomheder.

Gunde Odgaard Sekretariatschef i BAT-kartellet

– Både den nuværende og den tidligere kommissionsformand har haft det som en prioriteret indsats at bekæmpe social dumping. Derfor undrer det os at se et forslag, der vil gøre det lettere at oprette “arme-ben” virksomheder online for 1 euro og uden nogen som helst kapitalkrav. Den slags virksomheder er som skabt til at snyde med skat og moms. Det skaber måske mere arbejdskraft, men vi ved notorisk – ikke bare i Danmark, men i hele EU – at nogle af de virksomheder, der er sværest at kontrollere, er “arme-ben” virksomheder, siger Gunde Odgaard til Dagens Byggeri.

Svigagtige typer

Ifølge Gunde Odgaard “tror EU-Kommissionen, at vækst i Europa skaffes bedst ved at flytte flest mulige mennesker over længst mulige afstande – på kortest mulige tid”.

– I forvejen er det let i Danmark at starte egen virksomhed. Derfor er forslaget i bedste fald overflødigt, for hvis nogen kommer hertil og vil starte egen virksomhed, tager det ikke lang tid. Derfor er der ingen grund til at opfordre svigagtige typer til at lave netværker af enkeltmandsvirksomheder på tværs af Europa. Som kuriosum kan nævnes, at det svenske sikkerhedspoliti har advaret mod forslaget, fordi det er som skabt til at overføre penge til at finansiere terrorisme, uden at det kan kontrolleres effektivt, siger BAT-kartellets sekretariatschef videre.

Et andet Europa

Han håber, at forslaget igen forkastes, når det bliver forelagt det relevante udvalg i EU-parlamentet:

– Dette forslag peger sammen med en række andre forslag i én retning – at EU-Kommissionen er drevet af at flytte flest mulige europæere hjemmefra for at arbejde et andet sted. Og gerne til en meget lav løn. Det er ikke det sociale Europa, vi ønsker. Det er ikke det, det europæiske samarbejde skal bruges til. Det skal ikke udhule vores rettigheder, og at folk kan tjene en ordentlig løn, slutter Gunde Odgard.

Relateret indhold