CPH Village åbner 4. studieby – denne gang på Københavns største coronatest-grund

Byggeriet på Nørrebro kickstarter udviklingen i Rovsinggade-kvarteret, et af hovedstadens sidste, gemte kvarterer - og sikre et CO2-aftryk, der er ca. 50 % lavere per person end traditionelt byggeri i Danmark.
Studielandsbyen er det seneste samarbejde mellem DSB og CPH Village. Foto: Ida Lundorff.
Studielandsbyen er det seneste samarbejde mellem DSB og CPH Village. Foto: Ida Lundorff.

Kort om CPH Village-konceptet

  • – En bolig er 20 m2 brutto.
  • – Bebyggelsen har udover boliger, fælleshuse m. blandt andet fælleskøkkener, studiefaciliteter og stuer, som de studerende frit kan benytte. Ved alle boliger er der frie udendørs kvadratmeter til fælles udekøkkener, terrasser og plantebede til at dyrke eget grønt.
  • – CPH Village finansierer, udvikler og driver selv deres studielandsbyer.
  • – 10.000 studerende har skrevet sig på CPH Villages venteliste siden 2018.

Mange københavnere kender nok området fra corona-tiden, hvor byens største testcenter – Vingelodden – havde til huse her.

Den 1. april åbner CPH Village en studielandsby med 362 boliger i det tidligere industriområde, og dermed kickstarter studiebyen udviklingen i Rovsinggade-kvarteret – og bidrager til at løse manglen på boliger til studerende:

– Som landets største studieby skal vi gøre alt, hvad vi kan for at løse efterspørgslen på boliger til unge og studerende. Derfor arbejder vi benhårdt på at få sikret 12.000 nye ungdomsboliger over de næste 12 år. CPH Village bidrager til den ambition og har samtidig udviklet et øde område til en spændende studielandsby med fokus på biodiversitet, CO2-besparelse og fællesskab, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Betalelige boliger inden for de planetære grænser

Studiebyen bliver CPH Villages fjerde bebyggelse efter studieboligerne på Refshaleøen, Vesterbro og Amagerbro og er det seneste samarbejde mellem DSB og CPH Village.

Bebyggelsen er blandt de største boligbyggerier i træ, der til dato er opført i Danmark. Og det udmærker sig ved et lavt CO2 aftryk.

CO2-besparelsen opnås gennem materialevalg, en smartere udnyttelse af boligens areal og samt fokus på m3 frem for m2. Ved at bygge mindre boliger i blandt andet træ vil CO2-aftrykket per person være omkring 50 % lavere end i traditionelle, nybyggede studieboliger, lyder det:

– Vi vil som virksomhed gerne vise en ny måde at accelerere byudviklingen med betalelige boliger inden for de planetære grænser, som kan inspirere resten af verdens storbyer. Vi tror, at vi med Village Nørrebro kan sætte præg på den nye bydel og rykke den og København i en lidt sjovere retning, siger Frederik Noltenius Busck og Michael Plesner, Co-Founders i CPH Village.

Huslejen er 15 % lavere end gennemsnittet for et privat udlejet værelse på Nørrebro. (Målt via dataudtræk på boligportalen for privat udlejede værelser uden eget køkken og bad d. 22. oktober 2022.)

Vild og biodivers som i Jernbanebyen

Bebyggelsen bliver lige så vild og biodivers, som DSB og CPH Villages første bebyggelse i Jernbanebyen, der var den første bebyggelse i Københavns Kommune med forskningsbaseret biodiversitetsstrategi, hvor beplantning og bebyggelse sikrer rigere biodiversitet, end der var på grunden før byggeriet.

– Bæredygtighed er et kardinalpunkt for DSB, og vi forventer og kræver det samme af vores samarbejdspartnere. Og det lever CPH Village fuldt op til. Samtidig har det været vigtigt for os, at de bygninger, der er opført, kan tages ned og bruges et andet sted bagefter, da det ikke er permanente løsninger, siger direktør i DSB Ejendomme, Lars Gøtke.

– Men indtil da er det fantastisk, at vi i fællesskab kan sikre bæredygtige boliger med en overkommelig husleje til de studerende og på den måde udnytte vores arealer, indtil de skal byudvikles, tilføjer han.

DSB og CPH Village har lavet en 10-årig samarbejdsaftale på arealet tilsvarende deres fælles projekt i Jernbanebyen.

Med åbningen af studiebyen vil iværksættervirksomheden indtil videre have opført plus 800 studieboliger i København siden 2018.

Relateret indhold