Byggeriet i Europa går bedre tider i møde – særligt i Skandinavien

Den høje byggeaktivitet i Europa – og især i Danmark – fik en brat opbremsning i 2023. Men fra 2025 vil udviklingen vende igen, lyder det fra Prognosecenteret.
Tre mænd på en byggeplads.
Den samlede byggeproduktion i Euroconstruct-området faldt med 1,4 % i 2023. Foto: Gettyiamges.

I denne uge har det førende netværk af analyseinstitutter med fokus på bygge- og anlægsmarkederne i Europa, Euroconstruct, offentliggjort de seneste prognoser for de europæiske byggesektorer.

Heri kan man læse, at den samlede byggeproduktion i Euroconstruct-området faldt med 1,4 % i 2023 – særligt præget den markante nedgang i antallet af nybyggeri af boliger i 15 af de 19 Euroconstruct-lande.

Udviklingen forventes dog at vende i 2025 og fortsætte i 2026, og et lignende billeder tegner sig i Danmark, fortæller seniorøkonom Lasse Lundqvist fra Prognosecenteret, som er Danmarks repræsentant for Eurocontruct:

– Efter en periode med bemærkelsesværdig høj byggeaktivitet i Europa – og især i Danmark – har vi oplevet en brat afmatning i 2023. Denne nedgang fortsætter i 2024 med et fald på 4 % for Danmark, men vi forventer en genopretning med en vækst på 4 % i 2025 og yderligere 2 % i 2026.

Læs også

Prognosecenteret: Regimeskifte årsag til ‘forvirrende’ markedsudvikling

– Dette mønster, hvor et fald i 2024 følges af en genopretning i 2025, ses især på tværs af Skandinavien, hvor det for alvor ser ud til at lysne, siger Lasse Lundqvist og tilføjer, at de markedsdrivende faktorer bl.a. inkluderer en overgang mod bedre økonomiske vækstudsigter for landene og stabilisering af priser herunder især byggeomkostningerne og rentenedsættelser.

Baner vej for robust genopretning

Euroconstruct-netværket

Euroconstruct-netværket blev etableret for mere end 40 år siden og består i dag af 19 medlemslande:

Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Irland, Italien, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakiet, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

Han påpeger, at det med denne udvikling i horisonten er vigtigt at forstå de underliggende årsager og de langsigtede perspektiver:

– Overgangen fra afmatning til vækst skyldes primært en forbedring af de økonomiske fundamenter i regionen. Stabilisering af priser og lavere renter skaber et gunstigt miljø for byggebranchen, hvilket baner vejen for en robust genopretning, siger Lasse Lundqvist og tilføjer:

– Desuden vil der fortsat være et underliggende behov for boliger, som er drevet af langsigtede demografiske ændringer og forskydninger i husstandstyper.

Relateret indhold