Bornholmsk byggeri indviet med stil

Kronprins Frederik kunne indvie et af verdens mest ambitiøse grønne byggerier i Rønne på Bornholm.
Kronprins Frederik stod for den officielle del af indvielsen af det miljøvenlige hotel og konferencecenter Green Solution House i Rønne. Foto: Justine Høgh.
Kronprins Frederik stod for den officielle del af indvielsen af det miljøvenlige hotel og konferencecenter Green Solution House i Rønne. Foto: Justine Høgh.

Om Green Solution House

  • Green Solution House er et bæredygtigt hotel og konferencecenter beliggende i Rønne på Bornholm. Der er tale om et eksperimenterende byggeri, der fokuserer på blandt andet energioptimering, genanvendelse, økologi og æstetisk skønhed. Green Solution House er kommet til verden via en 85 millioner kroner renovering og udvidelse af det tidligere Hotel Ryttergården. Byggeriet er en del af Bornholms brandingprojekt Bright Green Island, der har som erklæret mål at gøre solskinsøen energimæssigt selvforsynende senest i 2025.

Det ambitiøse, grønne byggeri, Green Solution House, er netop blevet åbnet – og det endda af Kronprins Frederik, som deltog i begivenheden. Indvielsen af hotel og konferencecentret er dermed det foreløbige klimaks på en ide, der blev født i 2007.

Dengang stod Green Solution Houses direktør Trine Richter alene med tanken om at skabe et bæredygtigt hotel og konferencecenter, og kampen for at nå målet har været fuld af forhindringer. Imidlertid gav Trine Richter under indvielsen udtryk for, at arbejdet også har givet masser af spændende udfordringer.

– Blandt de største har været de kreative workshops, hvor vi fandt på nye løsninger og nye måder at bruge kendte materialer på. Rejserne ud i verden, hvor interessen for Green Solution House har været og fortsat er stor. Det strategiske samarbejde med Velux, Saint-Gobain og Autodesk har været utroligt spændende og givende, og sidst, men ikke mindst: At have huset fyldt med bornholmske håndværkere har været en fornøjelse. Vi har med Green Solution House skabt cirka 40 årsværk i byggeperioden, og det er jeg stolt af, siger direktøren i en pressemeddelelse.

Inspirerende samarbejde

Byggeriet er kommet til verden via en udvidelse af Hotel Ryttergården med stor velvilje fra hotellets ejer, Carl Edvard Mogensen. Huset er skitseret af arkitektfirmaet 3XN, hvis ene partner Kasper Guldager Jensen undervejs har opnået et ganske specielt forhold til huset med de grønne løsninger.

– Green Solution House betyder noget helt særligt for mig. Fra dag ét har vi arbejdet for at gøre bæredygtighed sanselig. Vi har opfundet nye begreber som interaktivt indeklima, intelligente materialer og ikke mindst cirkulær bæredygtighed. Vejen har været fyldt med inspirerende samarbejder og i dag står resultatet lyst, indbydende og fyldt med grønne løsninger, lyder det fra Kasper Guldager Jensen.

Et væld af løsninger

Blandt de økonomiske støtter, der har muliggjort byggeriet, er Realdania, hvis administrerende direktør Jesper Nygård sætter følgende ord på perspektiverne i det bornholmske hotel og konferencecenter:

– Vi glæder os stort over, at der med etableringen af Green Solution House er skabt et hus, som vil blive et vigtigt omdrejningspunkt for videndeling og udvikling af ny klimateknologi. Vi håber, at demonstrationsværdien i huset bliver så stor, at løsningerne kommer til at vise nye veje i arbejdet med at gøre fremtidens byggeri mere grønt og bæredygtigt.

Green Solution House er at betragte som et eksperimentarium og udstillingsvindue for alle de nyeste teknologier på miljøområdet. Allerede nu indeholder huset et væld af miljøvenlige løsninger som blandt andet gulvtæpper, der renser luften for støvpartikler og et affaldssystem, der omdanner skrald og madspild til varme, elektricitet og gødning. Ligeledes råder hotellet over såkaldte intelligente hotelværelser, hvor hotelgæsten har mulighed for at danne sig eget indeklima via en tablet.

Relateret indhold