Fakta om nedrivningen
- – Nedrivningen af bygning 13 startede i sommeren 2015 og forventes færdig i foråret 2016.
- – Bygningen er blevet grundigt renset for miljøskadelige stoffer.
- – Murstenene fra bygningen skal genbruges til et skolebyggeri i Vanløse.
- – Nedrivningen er en del af projektet Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, der varer indtil 2025 og omfatter både nybyggeri, nedrivning og renovering af eksisterende bygninger.
- – Region Hovedstaden investerer de kommende år 15 mia. kr. i syv nye hospitalsbyggerier, heraf kommer 8 mia. kr. fra Statens Kvalitetsfond. Byggerierne skal skabe tidssvarende og funktionelle rammer for den bedste behandling med patienten i centrum.
I bygning 13 på Bispebjerg Hospital er nedrivningsrobotten i fuld gang med at brække gulvene op. Bygningen er blevet miljøsaneret indvendigt og renset for blandt andet asbest og PBC, og om et par måneder går den grove del af nedrivningen gået i gang. Først skal det indre af bygningen brydes ned etagedæk for etagedæk, og derefter bliver murstenene pillet ned, så de kan få nyt liv i Katrinedals Skole i Vanløse.
– Vores entreprenør P. Olesen har lavet en aftale med Københavns Kommune, der står bag skoleudvidelsen i Vanløse. Byggeriet har brug for i alt 140.000 sten, og dem kan vi levere fra vores nedrivning, frem for at skulle køre dem til bortskaffelse. Så sparer vi penge og skåner samtidig miljøet, siger projektleder Hans Møller fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.
Gamle mursten er blevet anerkendt blandt arkitekter som et godt varieret udtryk, frem for maskinproducerede mursten, der er for ens.
Kristian Kirkebjerg Chefrådgiver, Sweco Danmark
Murstene bliver fra starten af 2016 pillet fra hinanden, sorteret og sendt til et firma i Hedehusene, der er specialiseret i at rense mursten til genbrug. Herefter bliver de bygget ind i den nye facade på skolen, og så kan de måske leve videre i mindst 75 år mere.
Erfaringer deles
Kristian Kirkebjerg er chefrådgiver hos Sweco Danmark, som står for projekteringen af nedrivningen på Bispebjerg. Han fortæller, at der er flere årsager til, at man i stigende grad genbruger mursten.
– Der er i dag stor interesse for at genbruge mursten og ikke bare knuse og bygge dem ind i fx veje, som man førhen har gjort. Gamle mursten er blevet anerkendt blandt arkitekter som et godt varieret udtryk, frem for maskinproducerede mursten, der er for ens. Derudover kan man nu ved hjælp af maskiner meget nemmere rense stenene, så de kan genbruges. Og så er der selvfølgelig myndighederne, der kigger på det grønne aspekt ved genanvendelse, siger Kristian Kirkebjerg.
Genanvendelsesprojektet på Bispebjerg skal munde ud i en erfaringsopsamling i samarbejde med Københavns Kommune og Teknologisk Institut. Erfaringerne skal gøre byggebranchen klogere på, præcis hvilke processer og omkostninger det indebærer at bygge med genbrugssten – lige fra nedrivning til rensning og genopførelse.
De psykiatriske afdelinger, der tidligere havde hjemme i bygning 13, er i dag flyttet midlertidigt til Gentofte Hospital og til Rigshospitalet. I øjeblikket er en arkitektkonkurrence for Ny Psykiatri Bispebjerg i gang, og et vinderprojekt bliver kåret i februar 2016. Det nye psykiatriske center på Bispebjerg står færdigt omkring 2022.