Värtaverket vinder endnu en international pris

Gottlieb Paludan Architects modtager nu igen hæder for sit spektakulære design af det svenske kraftvarmeværk Värtaverket.
Värtaverket. Foto: Robin Hayes
Värtaverket. Foto: Robin Hayes

Det svenske byggekeramiske råd, Byggkeramikrådet, har valgt Gottlieb Paludan Architects Värtaverket i den svenske hovedstad “Kakalpriset”. Kakkelprisen uddeles årligt til arkitekter, der bruger kakler og fliser på en ny og inspirerende måde. Byggkeramikrådet giver projektet følgende ord med på vejen:

“Værket har en imponerende form, der på en interessant måde interagerer med Ferdinand Bobergs historiske industrielle arkitektur på stedet. Den firkantede keramiske facade, der er lavet af vinklede fliser, giver bygningen en skala, som virker både tæt på og langt fra. Den har en detaljeret beskrivelse, der giver en human skala. De subtile stålhorisonter hjælper bygningskroppen med at lande og forene sig med det omgivende landskab. Dette moderne eksempel på industriel arkitektur har formået at opretholde en skarphed og præcision på en skala, som er vanskelig at håndtere i sin helhed”.

Hædret før

Værket, der er Sveriges største biomassefyrede kraftværk, er centralt beliggende i Stockholm. Byggeriet er 20.000 kvadratmeter, hvoraf en del af anlægget er placeret under terræn. Dette blandt andet af hensyn til det omkringliggende terræn med fredede egetræer og funktion som faunapassage.

Brændsel føres til anlægget gennem tunneller direkte fra den nærliggende havn Värtahamnen, og man undgår således at belaste området unødigt med lastbiltransport.

Kakkelprisen er den seneste i rækken af priser til Värtaverket, som også har modtaget The American Architecture Prize i hele to kategorier, Green Architecture og Industrial Buildings.

Värtaverket åbnede i 2017 og er skabt i et samarbejde mellem danske Gottlieb Paludan Architects og den svenske arkitektvirksomhed Urban Design.

Värtaverket ligger i Stockholm. Foto: Robin Hayes.
Värtaverket ligger i Stockholm. Foto: Robin Hayes.

Relateret indhold