Straffedomstol forbinder landskabet med byen

Schmidt Hammer Lassen Architects har tegnet det permanente hovedsæde til den Internationale Straffedomstol i Haag. Den kompakte bygning skal udtrykke værdier og binde landskabet sammen.
Byggeriet er beliggende i udkanten af et klitlandskab, der har status af beskyttet naturområde. Foto: Hufton+Crow.
Byggeriet er beliggende i udkanten af et klitlandskab, der har status af beskyttet naturområde. Foto: Hufton+Crow.

Fakta

  • Areal: 54.000 kvm med op til 1.200 arbejdspladser
  • Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Landskab: SLA
  • Ingeniør: Royal Haskoning Nederland B.V. og Esbensen – Consulting Engineers AS
  • Entreprenør: Courtys

I 2010 vandt Schmidt Hammer Lassen Architects konkurrencen om det nye permanente hovedsæde til ICC i et team med landskabsarkitekterne SLA, Royal Haskoning Nederland BV og Esbensen som rådgivende ingeniører og Bosch & Fjord for interiør design og kunstudsmykning. Designet blev valgt for sin forståelse af begrebet gennemsigtighed. Designet viser også, hvordan de demokratiske værdier, som den danske tradition for arkitektur hviler på, afspejles i en international institution, der er underlagt nogle af de strengeste sikkerhedskrav i verden. Det skriver Schmidt Hammer Lassen i en pressemeddelelse.

– ICC er en international institution, der, med dens betydning i vores samfund, af mange årsager havde behov for et permanent hovedsæde. For ofrene og deres familier og for verden skal ICC’s bygning være et symbol på tro, håb og, nok vigtigst, tillid til retssystemet. Denne bygning er ikke anonym. Den har modet til at udtrykke de værdier og den tillid, som ICC står for, siger Bjarne Hammer, stiftende partner og kreativ direktør for Schmidt Hammer Lassen Architects.

Denne bygning er ikke anonym. Den har modet til at udtrykke de værdier og den tillid, som ICC står for.

Bjarne Hammer Kreativ direktør, Schmidt Hammer Lassen Architects

Forbinder landskabet

Bygningen er på 54.000 kvm og er udformet som en skulpturel abstraktion – en komposition af seks bygningsvoluminer, som både er solidt forankret i terrænet, og som stikker op af det omgivende klitlandskab.

– Det var tydeligt, at det at forbinde klitlandskabet med byens kant havde et stort potentiale. Ved at designe en kompakt bygning med et lille fodaftryk på det tidligere Alexander-kaserneområde giver vi noget af landskabet tilbage til byen, tilføjer Bjarne Hammer.

Den arkitektoniske idé er at fortsætte de kultiverede parterre-haver fra stueetageniveau som en beplantning på retstårnet, der er den højeste af bygningerne.

– Haver har altid eksisteret som en del af alle kulturer og alle religioner. Med blomster og planter, der repræsenterer de over 120 ICC medlemslande, vil parterre-haverne rejse sig som et grønt vartegn og et symbol på sammenhold, uanset nationalitet og kultur, siger Bjarne Hammer.

De resterende bygninger, der huser kontorer, har facader, der er designet med vinkler og indskæringer, som tillader lyset at reflektere forskelligt på en næsten legende måde.

Sikkerheden vigtig

I designtilgangen har det været afgørende, at sikkerhedsforanstaltninger så vidt muligt er integreret i designet. Offentligheden har nem og åben adgang til hovedindgangen, og udformningen af landskabet omkring bygningen opnår et højt sikkerhedsniveau uden brug af pigtråd og høje hegn.

Byggeriet er beliggende i udkanten af Meijendel klitlandskab, som er et beskyttet naturområde. Et af de primære og vigtigste mål for SLA’s koncept var at “genforene” stedet med dette klitlandskab. Den primære idé har været at placere komplekset som et snit i landskabet, der skaber et interiør, som omhandler den internationale kollektivitet i ICC, og et ydre, der knytter ICC til det lokale hollandske landskab og åbner det for offentligheden.

ICC-hovedsædet sigter mod en BREEAM Excellent-certificering. Komplekset er en del af det lokale vandindvindingsområde, og derfor har byggeriet været underlagt strenge lokale regler for brugen af materialer, deres mulige udvaskning og arbejde i løbet af byggeperioden. Adskillige bæredygtighedstiltag er blevet gennemført i designet, såsom et varme- og køleanlæg, som er det største af sin slags i Holland, grønne tage, vandbesparende vandhaner og toiletter, automatisk dagslysstyring af armaturer i al belysning i kontorlokaler samt biologisk rensning af spejldammen.

Domstolen flytter ind i det nye byggeri i december 2015.

Byggeriet består af seks bygningsvolumener, hvoraf retstårnet er det højeste. Foto: Hufton+Crow.
Byggeriet består af seks bygningsvolumener, hvoraf retstårnet er det højeste. Foto: Hufton+Crow.
Schmidt Hammer Lassen vandt opgaven om ICC-bygningen i en konkurrence, der modtog 171 ansøgninger. Foto: Hufton+Crow.
Schmidt Hammer Lassen vandt opgaven om ICC-bygningen i en konkurrence, der modtog 171 ansøgninger. Foto: Hufton+Crow.

Relateret indhold