Schmidt Hammer Lassen vinder stor konkurrence i Kina

Nyt kinesisk kulturhusprojekt på 120.000 kvm skal tegnes af Schmidt Hammer Lassen Architects.
West Shanghai Workers Palace-projektet er på 120.000 kvm. Illustration: Beauty & the Bit.
West Shanghai Workers Palace-projektet er på 120.000 kvm. Illustration: Beauty & the Bit.

West Shanghai Workers Cultural Palace

  • Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Lokal partnerarkitekt: ECADI (EAST China Architectural Design & Research Institute)
  • Bygherre: Shanghai Labour Union, Shanghai Putuo District Government
  • Areal: 120.000 kvm
  • Konkurrence: 2015, førstepræmie i international konkurrence

Schmidt Hammer Lassen architects har vundet en international konkurrence om at designe et nyt kulturhus til byen Shanghai i Kina. Det oplyser tegnestuen i en pressemeddelelse.

Projektet er kendt som West Shanghai Workers Cultural Palace og har været et populært rejsemål for byens fagforeningsmedlemmer og lokalsamfund siden 1950’erne. Schmidt Hammer Lassens nye forslag vil byde på flere kulturelle faciliteter, herunder et teater, biograf, kunst- og udstillingssteder samt kontor- og butiksarealer, sportsfaciliteter og et større transportknudepunkt, alt sammen indenfor en ny otte hektar stor offentlig park.

I begyndelsen af projektet brugte vi en masse tid på området for at observere, hvordan lokalsamfundet og offentligheden anvendte de eksisterende parkrum omkring søen.

Chris Hardie Partner, Schmidt Hammer Lassen Architects

Størst mulig park

– Dette projekt handler om mennesker. I begyndelsen af projektet brugte vi en masse tid på området for at observere, hvordan lokalsamfundet og offentligheden anvendte de eksisterende parkrum omkring søen. Det var tydeligt, at det var et meget elsket rekreativt sted i hjertet af byen. Samtidig indså vi, at der ikke var et andet større parkanlæg i nærheden – det nærmeste er fem kilometer væk. Derfor blev vores fokus rettet mod, hvordan man kan maksimere arealet af åbent offentligt parkanlæg fra ca. en hektar til omtrent seks hektar på et samlet område på otte hektar – og samtidig skabe en ny kulturel destination på mere end 80.000 kvm. Vores forslag omhandler dette og foreslår samtidig en række overdækkede og åbne rum i gade- og parkniveau, siger Chris Hardie, partner i Schmidt Hammer Lassen Architects.

Fremherskende plads

Det oprindelige West Shanghai Workers Cultural Palace blev bygget i 1959 og optager en fremherskende plads i centrum af Shanghai. Kulturhuset betjener fagforeningsmedlemmer og lokalsamfundet og har været et populært kulturelt aktivitetscenter gennem de sidste fem årtier, men det kan nu ikke længere følge med den voksende bybefolkning.

Schmidt Hammer Lassens program bevarer og udvider en eksisterende park på området. Designet udvider og forvandler parken til et seks hektar stort offentligt rum omkring en central sø. Fire multifunktionelle tårne er placeret langs søen, hvor tårnene står på en sokkel, som forbinder de kulturelle funktioner.

Offentlig adgang

På de lavere niveauer vil kultur- og aktivitetsfunktionerne omfatte et teater, et uddannelses- og læringscenter plus kunst og udstillingsrum, alle udformet som åbne og transparente rum. Offentligheden får let adgang til disse faciliteter fra park og hovedgade. De højere niveauer i tårnene vil give plads til multifunktionelle kulturelle aktiviteter og skal huse de kommercielle kontorer. Bygningen er også forbundet i kælderniveauet med transportforbindelser til to nye metrostationer, butiksareal og indendørs idrætsfaciliteter, herunder en sportshal og en skøjtebane. De udendørs sportsfunktioner er spredt rundt i parken, hvilket skaber et mangfoldigt og aktivt urbant offentligt rum for lokalsamfundet.

Flere projekter

West Shanghai Workers Cultural Palace er et af flere større projekter, som i øjeblikket bliver designet af Schmidt Hammer Lassen Architects i Kina. I Shanghai arbejder tegnestuen sammen med bygherren Dream Center om udvikling af tre kulturelle vartegn-byggerier i West Bund-området, et nyt 25.000 kvm stort Performance Arts Centre i samme område og et nyt hovedkvarter til Shanghai Development Bank på det tidligere Expo område. Sidste år blev første spadestik til det 30.000 kvm store nye bibliotek i Ningbo taget, og i 2016 vil arkitektvirksomhedens design af det 123.000 kvm store nye hovedkontor til Ningbo Daily Newspaper Group og et multi-funktionelt kulturhus på 100.000, Ningbo Home of Staff, også stå færdige.

Der bliver offentlig adgang til det store projekt. Illustration: Beauty & the Bit.
Der bliver offentlig adgang til det store projekt. Illustration: Beauty & the Bit.
Schmidt Hammer Lassen Architects har studeret brugen af områdets park nøje i forbindelse med projektet. Illustration: Beauty & the Bit.
Schmidt Hammer Lassen Architects har studeret brugen af områdets park nøje i forbindelse med projektet. Illustration: Beauty & the Bit.
Det nye projekt i Shanghai føjer sig til flere andre store Schmidt Hammer Lassen-projekter i Kina. Illustration: Beauty & the Bit.
Det nye projekt i Shanghai føjer sig til flere andre store Schmidt Hammer Lassen-projekter i Kina. Illustration: Beauty & the Bit.

Relateret indhold