Nyåbnet skole er et eftertragtet udflugtsmål

I Sønderjylland er den nyåbnede Lyreskovskolen, der samler tre eksisterende skoler, et eftertragtet udflugtsmål, når andre folkeskoler og lokalpolitikere skal opleve moderne læringsmetoder.
Lyreskovskolen i Bov skal afløse tre eksisterende skoler i Aabenraa Kommune og opføres i tilknytning til den eksisterende Bov Skole. Foto: Niels Nygaard.
Lyreskovskolen i Bov skal afløse tre eksisterende skoler i Aabenraa Kommune og opføres i tilknytning til den eksisterende Bov Skole. Foto: Niels Nygaard.

Lyreskovskolen

  • Adresse: Bov, Aabenraa Kommune
  • År: 2013-2015
  • Omfang: Ca. 9.500 kvm nybyggeri og ca. 2.000 kvm ombygning
  • Bygherre: Aabenraa Kommune
  • Arkitekt: Arkitema Architects
  • Landskab: Arkitema Urban Design
  • Ingeniør: Rambøll

– Både eleverne og lærerne har taget superfint imod huset, fortæller skoleleder Jon Sønderby om den nyåbnede Lyreskovskolen, der ligger i Bov i Sønderjylland.

Skolen er tegnet af Arkitema Architects, og skolens rumligheder og funktionelle rammer har allerede givet inspiration til andre skoleledere samt lokalpolitikere, der er blevet vist rundt på den nye skole, hvor man har et særligt fokus på naturfagene. Det fokus blev fra starten tænkt ind i tegnearbejdet i form af et naturfagshus, hvor lærerne samarbejder på tværs af naturfagene. Det oplyser Arkitema Architects i en pressemeddelelse.

Teoridelen fylder mindre, mens forsøgsområder har meget plads.

Pernille Østergaard Svendsen Arkitekt og kreativ leder, Arkitema Architects

Ideer fra workshop

– Vi har fået helt nye muligheder på Lyreskovskolen, hvor det meget fleksible naturfagshus giver lærerne mulighed for at lave emnebaseret undervisning for en hel årgang på samme tid, og eleverne har taget de mange forskellige rumligheder i brug, siger Jon Sønderby.

At det er lykkedes at integrere et naturvidenskabshus har både arkitekter og lærere en andel i. Der er blevet afholdt en række workshops med lærerne, hvor arkitekterne oplevede de tiltag inden for naturfagene, der allerede var søsat på den eksisterende skole. Arkitekt og kreativ leder hos Arkitema Architects, Pernille Østergaard Svendsen, tog mange ideer med hjem til tegnestuen fra den første workshop med lærerne.

– Under workshoppen oplevede vi en utrolig entusiasme og begejstring. Visionære lærere, der havde gode ideer i forhold til at nytænke naturfagene. Herefter foreslog vi en indretning, hvor naturfagslokalerne fungerer som en stor laboratoriezone. Her er arealerne fordelt således, at teoridelen fylder mindre, mens forsøgsområder har meget plads. Samtidig er der plads til små studienicher til gruppediskussion, modelbygning og fordybelse, siger Pernille Østergaard Svendsen.

Nyt faldlaboratorium

En af de originale ideer er skolens faldlaboratorium, der er placeret i forbindelse med naturfagshuset. Her kan eleverne blandt andet undersøge, hvordan en vandmelon ser ud, når den smadres fra fem meters højde. Ideen til faldlaboratoriet opstod, da man skulle placere det obligatoriske ventilationsanlæg i bygningen. Løsningen blev at placere anlægget oppe på taget, bygget ind i sit eget lille rum. Ved at føre en trappe videre op og bygge en lille platform har eleverne nu fået helt nye muligheder for at filme, udforske og opleve tyngdekraften. Og den slags muligheder gør eleverne ifølge skolens leder brug af.

– Vi oplever, at eleverne ser mulighederne i både de store fællesarealer som f.eks. kantinen og det centrale skoletorv, der inspirerer til samarbejde. Og det gælder også de mindre grupperum og nicher, hvor eleverne kan sidde mere afskærmet og arbejde koncentreret, siger Jon Sønderby.

Lyreskovskolen er en tresporet skole med 800 elever og 90 ansatte samt tilhørende SFO. Foto: Niels Nygaard.
Lyreskovskolen er en tresporet skole med 800 elever og 90 ansatte samt tilhørende SFO. Foto: Niels Nygaard.

Relateret indhold