Novo Nordisk Naturpark vinder Dansk Landskabspris

Prisen uddeles af Park- og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter. Målet er at hædre værker eller personer, hvis projekter tjener som inspiration for den overordnede udvikling af landskabsfaget.
Novo Nordisk Naturpark. Foto: SLA.
Novo Nordisk Naturpark. Foto: SLA.

Novo Nordisk Naturpark

  • Landskabsarkitekt: SLA
  • Arkitekt: Henning Larsen Architects
  • Ingeniør: Alectia
  • Klimatilpasningsingeniør: Orbicon
  • Gartner: Skælskør Anlægsgartnere
  • Biotopkonsulent: Urban Green
  • Bygherre: Novo Nordisk A/S

Mandag uddelte Kulturminister Bertel Haarder (V) Dansk Landskabspris 2015 til SLA, der fik prisen for Novo Nordisk Naturpark. Det skete ved et festarrangement i Folketingets Fællessal, hvor de fem finalister blev præsenteret, efterfulgt af en levende debat om hvordan bæredygtig landskabsarkitektur imødekommer samfundsudfordringerne.

I motivationen fremhæver prisjuryen SLA’s vinderprojekt for dets bæredygtig tilgang og høje kunstneriske værdi:

Tænk at det internationale hovedsæde for Danmarks mest succesrige virksomhed er omgivet af frodig natur med døde træer og maksimal biodiversitet. Det er helt vildt.

Rasmus Astrup SLA

“I tildelingen af Dansk Landskabspris 2015 lægger juryen vægt på parkens fremsynede tilgang til bæredygtighed og det grundige arbejde med biotoper, vandhåndtering, sundhed og virksomhedsprofil. Det er dog i særdeleshed den rolle, som landskabsarkitekterne har taget som rådgivere for bygherren, der i dag honoreres. Gennem samarbejdet har bygherren, såvel som byen, fået en gave de ikke vidste, de ønskede sig. Denne vilje og evne til at overskride vante forestillinger, og gennem samarbejde kunne formulere nye løsninger på ikke erkendte behov og problemer, fortjener efter juryens overbevisning at stå som forbillede for landskabsarkitekturen. Især når dette, som i SLA’s arbejde med Novo Nordisk Naturpark, kombineres med en høj kunstnerisk værdi og et overbevisende greb om landskabsarkitekturens virkemidler,” hedder det i begrundelsen.

Det er helt vildt

Rasmus Astrup, partner i SLA fremhæver også samarbejdet med Novo Nordisk:

– Vi er utrolig glade og stolte over den faglige tilkendegivelse, der ligger i at modtage Dansk Landskabspris. Novo Nordisk Naturpark har kun kunnet realiseres gennem et fantastisk teamwork med Novo Nordisk, hvor vi sammen har skabt et projekt baseret på stærke naturværdier. Vores ambition har været at skabe prototypen på fremtidens bæredygtige domicilpark – en 100 procent klimatilpasset naturpark, der giver værdi, sundhed og glæde til Novo Nordisks medarbejdere, og som også bidrager positivt til lokalområdet i form af øget dyre- og planteliv. Tænk at det internationale hovedsæde for Danmarks mest succesrige virksomhed er omgivet af frodig natur med døde træer og maksimal biodiversitet. Det er helt vildt, siger han.

Et bæredygtigt naturprojekt

– Vores mål var at genskabe en styret natur i et ældre industriområde, som Novo Nordisk A/S har været en del af siden 1960’erne. I tråd med vores tredobbelte bundlinje om at tage et miljømæssigt ansvar, valgte vi at investere målrettet i naturen og landskabsdesignet. Vi har mose, sø og skov som naboer, og målet var at skabe en biodiversitet, som afspejler den Nordsjællandske natur. I tæt samarbejde med SLA har vi skabt en åben, frodig og offentlig park, som sætter et grønt fingeraftryk i lokalområdet. Et bæredygtigt naturprojekt, som vi håber, understøtter dyr og planter samtidigt med at det bliver brugt året rundt af naboer, gæster og medarbejdere, siger Kristina Lee, Corporate Vice President, Novo Nordisk A/S.

Dansk Landskabspris har i år modtaget rekordmange indstillinger, og på baggrund af de indstillede projekters kvalitet udvidede prisjuryen antallet af finalister fra de sædvanlige tre til fem.

De øvrige nominerede projekter var Marielyst Torv og Strandstrøg, Elmelund Skov, Sønæs rensedam og vandpark samt Nørreport Station.

Mette Skjold, Stig L. Andersson og Rasmus Astrup (SLA) får Dansk Landskabspris af kulturminister Bertel Haarder. Foto: Steen Brogaard.
Mette Skjold, Stig L. Andersson og Rasmus Astrup (SLA) får Dansk Landskabspris af kulturminister Bertel Haarder. Foto: Steen Brogaard.

Relateret indhold