500 km brintrør gennem Jylland til Tyskland – Cowi valgt til opgaven

Operatøren af gastransmissionssystemet, Energinet, har valgt den rådgivende ingeniørvirksomhed som rådgiver på Danmarks første brintinfrastrukturprojekt.
- Vi er enormt stolte over at være en del af dette afgørende projekt for den grønne omstilling, siger Klaus Winther Ringgaard, der er Senior Vice President i Cowis energidivision.

Potentialet for at producere grøn strøm i de danske farvande er opgjort til 30 mio. husstande.

Store dele af energien kan dog også omsættes grøn brint, der enten kan bruges til at lave brændstoffer til skibs- og flytrafikken eller eksporteres direkte til Tyskland, hvor især den tunge industri efterspørger grøn brint.

Den danske operatør af gastransmissionssystemet, Energinet, har nu valgt den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi til at udarbejde et såkaldt FEED-studie, som skal danne grundlag for Energinets endelige investeringsbeslutning om at opføre Danmark første brintinfrastruktur.

FEED står for ’Front-End Engineering and Design’ og indbefatter bl.a., at den optimale ruteføring klarlægges, at systemets overordnede design tegnes op, og at økonomien i anlægsprojektet præciseres.

Læs også

Valby til Sydhavnen: 2,4 km lang tunnel skal sikre hovedstaden ved skybrud

Hvis projektet realiseres, skal Cowi ligeledes bistå med det detaljerede design, lyder det i aftalen:

– Eksport af grøn brint er forudsætningen for realiseringen af landets store Power-to-X-projekter – som igen er helt afgørende for at skalere havvindparkerne i Nordsøen op. Dermed kan vi forhåbentlig sætte fornyet fart i en ellers afventende omstilling, siger Klaus Winther Ringgaard, der er Senior Vice President i Cowis energidivision.

En del af 31.000 km brintrør

Røret, som har fået tilnavnet ’det danske brint backbone’, skal her til lands skabe forbindelse mellem et brintlager og en række producenter, der har fremskredne planer om at etablere storskala brintproduktioner baseret på grøn strøm forskellige steder i Jylland.

Ved grænsen til Tyskland skal det danske brint backbone efter planen forbindes med det større europæiske brintnet, som i øjeblikket planlægges udbygget af de respektive gastransmissionsoperatører i landene.

Læs også

Vinder udbud på 10,5 mia. kr. – skal udbygge elnettets vestdanske ‘motorveje’

Projektet i Jylland vil være blandt de første større etaper, der etableres af den såkaldte European Hydrogen Backbone, som inden 2030 skal bestå af sammenlagt 31.000 km brintrør og dække hele kontinentet.

En forudsætning for det videre arbejde

Energinets valg af rådgiver sker få uger efter en politisk aftale i april opstillede rammerne for finansiering af en ny brintinfrastruktur i Danmark:

– Med kontrakten er vi kommet nærmere et design af vores rørbundne infrastruktur i Danmark, siger Michael Linnemann Pedersen, afdelingsleder i Brintudvikling i Energinet.

– FEED-studiet vil via en række tekniske analyser udmunde i et opdateret bud på, hvad den rørbundne infrastruktur vil koste. Det er en forudsætning for det videre arbejde, og jeg er derfor glad for, at studiet er sat i gang, tilføjer han.

Relateret indhold