Levende mindesmærke får 44 mio. kr. til omfattende renovering

Besættelsestiden er stadig nærværende på 4. Maj Kollegiet i Aalborg, der de næste knap to år vil undergå en større, tiltrængt renovering. A.P. Møller Fonden giver 44,2 mio. kr. til formålet.
Der er 44 værelser på 4. Maj Kollegiet i Aalborg, der blev indviet 4. maj 1950. Siden har det beboet mere end 1.000 studerende, der alle kan dokumentere familie-relationer til medlemmer af modstandsbevægelsen.
Der er 44 værelser på 4. Maj Kollegiet i Aalborg, der blev indviet 4. maj 1950. Siden har det beboet mere end 1.000 studerende, der alle kan dokumentere familie-relationer til medlemmer af modstandsbevægelsen.

Efter besættelsen blev der bygget 4. Maj Kollegier i Aabenraa, Aalborg, Esbjerg, på Frederiksberg, Horsens, Marstal, Odense, Tønder og i Aarhus. Flere af disse kollegier er gennem de seneste år blevet renoveret.

Nu er det 4. Maj Kollegiet på Hasserisgade centralt i Aalborg, der står for tur, og kollegiet har dertil modtaget ikke mindre end 44,2 mio. kr. til en fremtidssikring af bygningerne.

Pengene kommer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (A.P. Møller Fonden), der også tidligere har støtte renovering af flere af de andre af landets 4. Maj Kollegier. Senest har kollegiet i Odense modtaget 73 mio. kr. fra fonden til en lignende renovering.

Renoveringen i Aalborg er nødvendig og kommer til at bestå af bl.a. energirenovering af kollegiets klimaskærm, udskiftning af tekniske installationer og renovering af indvendige overflader. Derudover ændres kælderetagen til en parterre-etage indrettet til studierum, TV-stue, fitness og socialt samvær. Umiddelbart uden for parterre-etagen indrettes et udendørs opholdsrum.

– Mange ting har trængt sig på med behov for reparation eller fornyelse, og nu får vi muligheden for at gennemgå huset fra kælder til kvist, siger kollegiets formand Peter Eigenbroth.

Mindes modstandsfolk

Kollegiet blev indviet den 4. maj 1950 og har siden været hjem for mere end 1.000 studerende. Der er 44 værelser, og alle beboerne kan stadig dokumentere familie-relationer til medlemmer af modstandsbevægelsen.

Der er tilknyttet navnet på en modstandsmand til hvert enkelt værelse, og de studerende er bevidst om historien og lægger f.eks. hvert år den 4. maj blomster på grave og mindesteder for modstandsfolk.

Kollegiet forventes at være færdigrenoveret i 2025 i forbindelse med husets 75-års jubilæum.

Relateret indhold