Stor glæde hos ingeniørerne over nye regler for genbrugte materialer

- Vi burde have haft generiske værdier for genbrugte materialer allerede, da kravene om LCA-beregninger trådte i kraft 1. januar, mener bæredygtighedschefen i Foreningen af Rådgivende Ingeniører.
Beslutningen om, at genbrug skal indgå med en fast lav procentsats på 0 % i LCA-beregning for nybyggeri, bliver taget godt i mod. Foto: Gettyimages.
Beslutningen om, at genbrug skal indgå med en fast lav procentsats på 0 % i LCA-beregning for nybyggeri, bliver taget godt i mod. Foto: Gettyimages.

Fotograf Henrik Eskildsen

I går blev det meldte ud, at regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) sammen med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet var nået til enighed om at droppe reglen om, at klimapåvirkningen fra genbrugte produkter værdisættes som nye.

Læs mere: Ændrer reglerne: Politisk belønning til genbrug i nybyggeri

Dermed har aftalekredsen bag national strategi for bæredygtigt byggeri besluttet, at genbrug skal indgå med en fast lav procentsats på 0 % i LCA-beregning for nybyggeri, og det vækker begejstring i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI:

– Vi er i FRI rigtig glade for, at vi allerede fra 2024 kan belønne genbrugte materialer i LCA-beregningerne, som er krav for nybyg. At dette ikke hidtil har været muligt, har været utilsigtet, da formålet jo er at mindske affald, og det har reglerne hidtil ikke understøttet, siger chef for bæredygtighed i FRI, Majbritt Juul:

– Vi burde have haft generiske værdier for genbrugte materialer allerede, da kravene om LCA-beregninger trådte i kraft 1. januar, og vi frygtede, at skulle vente til næste revision af grænseværdierne, som skal træde i kraft 2025, tilføjer hun.

Første skridt

Loven er første skridt på vejen til en bedre udnyttelse af vores eksisterende ressourcer, men den er naturligvis et ‘work in progress’, lyder det videre fra Majbritt Juul:

– Hvorvidt 0 % er den rette værdi, er noget vi kan tage i næste revision af grænseværdierne. Der vil nemlig kunne være en CO2e-udledning i forbindelse med håndtering af genbrugte materialer for eksempel rengøring og transport.

– Nu glæder vi os blot til at læse høringsudgaven af ændringen i BR18 og håber, at EU ikke mener, at ændringen er konkurrenceforvridende.

Brancheforeningens medlemsvirksomheder beskæftiger ca. 35.000 medarbejdere i Danmark og internationalt og har en global omsætning på ca. 30 mia. kroner.

Relateret indhold