Træekspert: Planter og lokale materialer er næste skridt væk fra beton og stål

Vi har ikke nok træ i verden til at fortsætte med at bruge så meget træ i byggeriet, vurderer den canadiske træekspert Michael Green, der allerede selv er begyndt at arbejde med fibre fra nedfaldsgrene, byggeaffald, planter mv.
Ifølge træekspert og arkitekt Michael Green har arkitekturen over lang tid hyldet beton, stål og andre af den industrielle tidsalders materialer. Nu skal træ, fibre og planter mere på banen som bygningsmaterialer, opfordrer han.
Ifølge træekspert og arkitekt Michael Green har arkitekturen over lang tid hyldet beton, stål og andre af den industrielle tidsalders materialer. Nu skal træ, fibre og planter mere på banen som bygningsmaterialer, opfordrer han.

Vi skal bruge træ med omhu, lyder det fra træekspert og arkitekt Michael Green.

Han vurderer, at der ikke er nok leverandører og skovbrug alle steder i verden til, at det kan være en global løsning på klimakrisen. Byggebranchen skal derfor forberede sig på, at der kommer noget andet efter træbyggeri, opfordrer han:

– Træbyggeri er kun et skridt på vejen til udviklingen af byggebranchen. Det er ikke en slutløsning, og mange steder i verden er træ ikke det næste skridt. Men det betyder ikke nødvendigvis, at vi skal stoppe med at bygge i træ eller stoppe med at blive klogere på alle de muligheder, træbyggeri byder på. Vi skal bare tænke større og se på, hvordan træ kan indgå sammen med andre af naturens ressourcer.

– En global løsning vil være baseret på de planter og materialer, der er tilgængelige i de forskellige regioner i verden. På den måde vil det gavne miljøet og klimaet mest muligt i forskellige dele af verden, siger træeksperten.

Kontorbygningen T3, der ligger i Minneapolis, er et af de træbyggerier, som Michael Green Architects står bag. Foto: Ema Peter/Desaturated
Kontorbygningen T3, der ligger i Minneapolis, er et af de træbyggerier, som Michael Green Architects står bag. Foto: Ema Peter/Desaturated

En helt ny form for byggemateriale

Michael Green og hans team arbejder lige nu på en helt ny form for byggemateriale, der består af forskellige fibre fra blandt andet nedfaldne grene, byggeaffald, planter mv., som han ser som det næste skridt efter træbyggeri.

Det vil han blandt andet tale med den danske byggebranche om på trækonferencen Build in Wood, der afholdes i København d. 23. og 24. maj.

Her vil han helt sikkert også komme ind på klimaets behov for, at byggebranchen bevæger sig væk fra beton, stål og andre af den type materialer, der er en del af den industrielle tidsalder. De materialer er bare ikke en del af i dag, og byggebranchen skal hurtigst muligt tilpasse sig en ny tidsalder, lyder det fra Michael Green:

– Der er lige nu sådan en fantastisk bevægelse mod træ, og det glæder mig at se så mange, der omfavner træbyggeri, men det går for langsomt. Byggebranchen skal se at komme ind i Moder Jords tidsalder. Dem, der sidder fast i den industrielle tidsalder, bliver efterladt tilbage. Der er ingen tvivl om, at fremtiden vil være meget mere biobaseret, og det håber jeg arkitekterne verden over tager til sig, lyder det fra Michael Green.

Læs også: Se hvem der kan vinde Årets Bæredygtige Træbyggeri

Brug mindst muligt materiale

Han understreger vigtigheden af, at byggebranchen tænker sig om og i højere grad udvikler bygninger af træ og andre biobaserede materialer. For vi har – lige nu – en unik mulighed for at gentænke vores byggerier, så vi kan benytte færre ressourcer, lyder opråbet fra Michael Green:

– Vores verden har ikke råd til at byggebranchen er sløset og ødsler materialer væk. Og som arkitekt er det godt at tænke i træ og andre biobaserede materialer, men vi skal også sige ja til innovationer, der tillader os at bruge mindre materialer. Det vigtigste for mig er at bygge med de mindst CO2-udledende løsninger og bruge mindst muligt materiale. I de metoder vi bruger nu, er der alt for meget træ, der går til spilde. For eksempel skærer vi træ i firkanter, og som resultat spilder vi en masse materiale. Det er vigtigt, at vi reflekterer over, at nogle gange er det bedre med levende træer end at vi fælder dem og lader dem gå til spilde.

Relateret indhold