Individuel forbrugsmåling effektiviserer bygningsdriften

Eksisterende og nyopførte beboelsesejendomme kan opnå store driftsfordele og besparelser ved at overgå til individuel og fjernaflæst forbrugsmåling.
Overgang til individuel forbrugsmåling skaber miljøbevidsthed i mange boligforeninger. Foto: Kamstrup.
Overgang til individuel forbrugsmåling skaber miljøbevidsthed i mange boligforeninger. Foto: Kamstrup.

Hos Kamstrup, en af verdens førende leverandører af måling og styring af energi- og vandforbrug, har man i snart 70 år vidst, at individuel og fjernaflæst måling af vand og varme giver store besparelser. Netop dette har for nyligt vist sig at være tilfældet i Aarhus.

Boligforeningen ALBOA administrerer 7.000 lejemål i Aarhus-området og har opnået store besparelser på både drift og forbrug med installation af fjernaflæste vandmålere. Efter at have installeret individuelle vandmålere i flere af afdelingerne har man reduceret vandforbruget med 50 procent.

Man går fra at være nærmest ligeglad til, at beboerne bliver langt mere bevidste om, at det koster penge hver gang, man åbner hanen.

Energileder Niels Munthe ALBOA

ALBOA fremhæver selv en afdeling med 156 lejemål, der har sparet 6.000 kubikmeter vand. Det svarer til en årlig besparelse på omtrent 300.000 kroner.

Adfærdsregulering

Succesen fra Aarhus skyldes den adfærdsregulering, der kommer ved installation af individuel måling, og historien er langt fra enestående. Det er således Kamstrups erfaring, at boligforeninger de første år kan spare op til 20-30 pcrocent årligt på energiforbruget.

Dette bakkes op af ALBOA’s energileder Niels Munthe, der ser en ændret forbrugeradfærd.

– En fælles afregning er jo ikke det, der er med til at gøre ens forbrug energieffektivt. Vi kan se det på de afdelinger, hvor der er kommet individuelle vandmålere. Man går fra at være nærmest ligeglad til, at beboerne bliver langt mere bevidste om, at det koster penge hver gang, man åbner hanen, siger han.

Optimal bygningsdrift

Driftsansvarlige i bygninger kan ligeledes drage fordel af fjernaflæste vand- og varmemålere. Målerne har således alarmovervågning, der kan afsløre en evt. lækage hurtigst muligt. Ligeledes vil automatisk dataindsamling fjerne behovet for adgang til lejligheder.

Ovennævnte muligheder sparer selvsagt på vandforbruget samtidig med, at tidsforbruget til aflæsning og indhentning af data minimeres. De altid tilgængelige forbrugsdata gør det lettere at afklare spørgsmål fra beboere eller brugere af bygningen, hvilket kan føre til en ændret forbrugsadfærd.

Alt i alt vil fjernaflæste målesystemer give en smidig og effektiv drift til gavn for bygningens samlede energiforbrug, miljøbelastningen og i sidste ende beboernes privatøkonomi. En stor fordel er ligeledes ifølge Kamstrup, at systemet kan håndtere både vand, varme og el i en løsning.

– Det fleksible set up gør det muligt selv at stå for afregningen eller få en tredje part til at gøre det – som man nu har behov og ressourcer til det, fortæller Michael Damborg, der er international salgschef i Kamstrup.

Vigtigt for 2020-mål

Boligmassen i Danmark er langt fra kendetegnet af individuelle målere.

I bygninger opført i perioden før 1960 og frem til 1997 er det mere reglen end undtagelsen, at der ikke eksisterer individuelle målere i ejendomme. Fra 1997 er der koldvandsmålere i 92 procent af ejendommene og varmtvandsmålere i 87 procent, viser rapporten ‘Obligatorisk individuel brug af vandmålere’, som Erhvervs- og Byggestyrelsen udgav i 2010.

Det er på baggrund af disse tal rimeligt at antage, at halvdelen af boligmassen i dag står uden individuelle målere til koldt og varmt vand.

Fordelene ved individuelle målere er ellers veldokumenteret. I en rapport fra 2003 udarbejdet af det Schweiziske Energi Agentur påvises et besparelsespotentiale på mindst 10-20 procent ved individuel måling og forbrugsafregning til vand og varme.

I EU er man også positivt stemt over for individuel måling, der ses som en central del i opnåelse af 2020-målet om en 20 procents reduktion af energiforbruget. Derfor presses der på for et Energieffektivitetsdirektiv, der anbefaler implementering af individuel måling.

Eksisterende og nyopførte beboelsesejendomme kan opnå store driftsfordele og besparelser ved at overgå til individuel og fjernaflæst forbrugsmåling. Foto: Kamstrup.
Eksisterende og nyopførte beboelsesejendomme kan opnå store driftsfordele og besparelser ved at overgå til individuel og fjernaflæst forbrugsmåling. Foto: Kamstrup.

Relateret indhold