Korset ved Kavalergangen

For tredje gang beriges den københavnske sommer med en arkitekttegnet træpavillon i Kongens Have.
Allépavillonen er skabt specifikt til Platanplænen ved Hercules Pavillonen i den gamle barokhave. Pressefoto.
Allépavillonen er skabt specifikt til Platanplænen ved Hercules Pavillonen i den gamle barokhave. Pressefoto.

Projektet blev udvalgt som vinder blandt i alt 64 indsendte forslag i arkitektkonkurrencen om en midlertidig pavillon i Kongens Have.

Specifikt til Platanplænen

Allépavillonen er skabt specifikt til Platanplænen ved Hercules Pavillonen i den gamle barokhave. Den inviterer både til den hurtige gennemgang, da konstruktionen er en fortsættelse af de eksisterende alléer, Damegangen og Kavalergangen – og inviterer også til ophold, hvor man kan dvæle eller gå på opdagelse. Pavillonen, der opføres i nordisk træ, er formet som et kors, der, sammen med den eksisterende beplantning, danner forskellige rum, som besøgende kan bevæge sig i. Der er også en mobil scene, der kan placeres rundt omkring i pavillonen til events, foredrag og koncerter.

Konkurrencen om en midlertidig pavillon i Kongens Have blev udskrevet af Akademisk Arkitektforening på initiativ af den københavnske lokalafdeling og bliver til med støtte fra Dreyers Fond, Realdania, Akademisk Arkitektforening, Logik & Co., Moelven samt Slots- og Kulturstyrelsen.

Konkurrencen var for medlemmer af Arkitektforeningen og har derfor navnet Pavillon MAA. Med konkurrencen ønsker arkitekternes medlemsorganisation at vise bud på, hvordan arkitekter med få midler, og indenfor et begrænset tidsrum, kan skabe bygningskunst, der giver en midlertidig oplevelse – en leg med rumligheders muligheder.

Perfekt til formålet

Dommerkomiteen fremhæver, at Allépavillonen med sin enkelhed og arkitektoniske udtryk opfylder konkurrencens midlertidige præmisser og er perfekt til formålet: En anvendelig konstruktion, der inviterer brugerne til iscenesættelsen. I dommerbetænkningen lyder det:

“Pavillonen er et stilsikkert enkelt greb, der udløser overvældende alsidige kvaliteter. Og selvom det til stadighed står ydmygt, er det et imødekommende anlæg, der skaber rum. Resultatet er en pavillon, som indtager og iscenesætter stedet som helhed på en enkel og arkitektonisk meget overbevisende måde.”

Social og bæredygtig

Det er tømrere fra Logik & Co., blandt andet kendt fra programserien på DR Frihed, lighed og Tømmerlus, der skal stå for selve byggeriet. Logik & Co. arbejder med ligeløn, demokrati og ansatte, som har haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

boa

Model af Allépavillonen set fra oven. Pressefoto.
Model af Allépavillonen set fra oven. Pressefoto.

Relateret indhold