Genanvendelige kvadratmeter er en gevinst for miljøet

Midlertidige moduler være med til at sikre mindre spild i byggeriet, der der står for en stor del af det affald, der produceres i Danmark.
Modulerne kan genanvendes igen og igen - her installeres kontormoduler. Foto: Cina & Anneli Fotografer/Anneli Larsson.
Modulerne kan genanvendes igen og igen - her installeres kontormoduler. Foto: Cina & Anneli Fotografer/Anneli Larsson.

Udtjente materialer skal ikke ende på lossepladsen, men i stedet ses som ressourcer, der hele tiden kan bruges i nye sammenhænge. Det er grundtanken i den cirkulære økonomi, der vinder større og større indpas både i Danmark og globalt. De seneste år har den cirkulære tankegang især vundet indpas i byggeriet, og der er store gevinster at hente, idet bygge-og anlægsbranchen står for en tredjedel af alt det affald, der produceres i Danmark.

En måde at minimere spildet på, er ifølge Temporent Danmark at designe bygninger, der er nemme at adskille og omdanne. Det er selve grundstenen i modulbranchen, hvor man udlejer midlertidige moduler til blandt andet kontorer, skoler, børnehaver og hospitaler, der for en periode har brug for mere plads. Modulbyggerier er nemlig lette at adskille, genbruge og tilpasse nye behov.

– Moduler er jo helt grundlæggende ekstra kvadratmeter, der kan genanvendes igen og igen. Vi lejer modulerne ud i den periode, der er behov for dem. Når der ikke længere er et behov for den ekstra plads, henter vi modulerne igen og opbevarer dem, indtil de skal i brug hos en ny kunde. Modulerne cirkulerer så at sige rundt i et kredsløb og bliver løbende tilpasset nye behov, siger direktør i Temporent Danmark, Claus Weppler.

Skræddersyet løsning

Temporent Danmark har gennem de seneste år taget den grønne omstilling til sig med skræddersyede modulløsninger med egne solceller, vandpumper og LED-belysning. Også i produktionen af modulerne er der fokus på at træffe miljørigtige valg.

– Vores moduler fremstilles indenfor på en fabrik. Det betyder, at vi kan planlægge byggeprocessen minutiøst og ikke er afhængige af vind og vejr. Vi ved præcis, hvilke materialer vi skal bruge hvornår, hvilket giver langt mindre spild end på en traditionel byggeplads. Desuden holdes energiforbruget betragteligt nede, siger Claus Weppler.

Skolemoduler fra Temporent. Pressefoto.
Skolemoduler fra Temporent. Pressefoto.

Relateret indhold