Kvarterhus samler generationer på tværs i ny nordsjællandsk bydel

Hillerød Kommune har indgået aftale med det almene boligselskab, fsb, og Tegnestuen Vandkunsten om opførelsen af et nyt byggeri på 13.500 m2 i den nye bydel Favrholm.
Hillerød Kommune ønsker at samle generationerne igen.

Et plejehjem, et bofællesskab og en daginstitution samt forskellige kulturtilbud. Sådan lyder opskriften på et nyt mødested på tværs af generationer i den nye bydel Favrholm.

Hillerød Kommune har netop indgået aftale med det almene boligselskab, fsb, og Tegnestuen Vandkunsten om at opføre det ca. 13.500 m2 store byggeri, som har fået navnet Generationernes Kvartershus.

Projektet består af fem bygninger, som flyder sammen med den omkringliggende natur og skaber gode rum for fællesskab og aktiviteter inde og ude.

Læs også

300 microboliger opføres på central grund i Nordsjælland

– Kommunalpolitikere og forvaltningen i Hillerød har med Generationernes Kvartershus sikret både fællesskabet og et samlingssted i den nye bydel, og vi er stolte over, at netop dette byggeri bliver vores første i Hillerød Kommune, siger fsb’s formand, Mads Malik Knudsen.

Byggeriet vil blive opført bl.a. med fokus på trækonstruktioner og på at efterlade så meget naturgrund som muligt. Det er et mål for byggeriet, at det opnår DGNB Guld-certificering.

Tegnestuen Vandkunsten har sammen med ABC Rådgivende Ingeniører vundet idekonkurrencen med et forslag, hvor bl.a. byggemetoder i træ er i fokus.

Generationer vil bo tæt på hinanden

Konkret bliver der tale om et alment plejehjem i to bygninger med 112 pladser, en bygning med ca. 25 boliger i et bofællesskab for alle aldre samt en bygning, som vil huse en kommunalt drevet daginstitution med op til 150 børn.

Desuden vil bygningerne indeholde bibliotek, cafe og kiosk samt en række værksteder og fælleslokaler, der vil tiltrække borgere både fra Favrholm og kommunen i øvrigt og skabe liv i og omkring bygningerne.

– I vores samfund har vi gjort meget ud af at skille generationerne ad. Men generationerne har glæde af hinanden. Derfor vil vi nu bygge for et mødested for generationerne i Generationernes Kvartershus, siger Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen.

Læs også

Almene boliger i grønt smørhul skal skabe bedre balance i Gentofte

Hun tilføjer:

– Der er stor efterspørgsel efter bofællesskaber, og mange mennesker ønsker også at bo tæt på hinanden i flere generationer. Med Generationernes Kvarter bygger vi et område, hvor vi kan tilgodese mange af de ønsker og behov.

Fsb vil eje og drive plejehjemmet og bofællesskabet. Daginstitutionen og de kulturelle arealer vil være ejet af kommunen.

Byggeriet forventes at stå færdigt ved årsskiftet 2028/29.

Relateret indhold