Tivoli Friheden etablerer ny koncert-ø

Der venter helt nye musikalske oplevelser i den aarhusianske forlystelsespark. Fundamentet til en ny udendørs scene er lagt, og kunstneren, der skal indvie scenen, er netop blevet offentliggjort.
Ambitionen er klar - Tivoli Friheden vil have landets bedste udendørs scene. Visualisering: Gjøde & Partnere.
Ambitionen er klar - Tivoli Friheden vil have landets bedste udendørs scene. Visualisering: Gjøde & Partnere.

Tivoli Friheden er netop gået i jorden med et ambitiøst projekt, hvor hele forlystelsesparkens koncertområde gentænkes med henblik på en optimal oplevelse for både artister og gæster.

Vandløbet gennem Tivoli Friheden får en ny slyngning, så der dannes en ny ø. Her opføres en ny bygning med udendørs scene og restauranter.

Målet er at bygge landets bedste udendørs scene

Henrik Olesen, Tivoli Friheden

Den nye scenebygning er tegnet af arkitektfirmaet Gjøde & Partnere i samarbejde med Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma.

Todelt scenebygning – med restaurant og Green Room

Bygningen udføres som en cirkulær konstruktion, hvor scenen udgør den ene halvdel, mens den anden halvdel bliver i tre etager, hvor de to nederste indrettes med restauranter mens øverste etage er forbeholdt de optrædende – her indrettes et såkaldt “green room”.

I kælderplan etableres centralkøkken og lager. Samlet udgør bygningen ca. 2.400 etagemeter.

Faktisk er der ikke tale om én bygning, men to meget tætstående bygninger. Konstruktionerne er adskilt, så lyden fra scenen ikke forplanter sig til restauranterne. Et lydisolerende lag mellem de to konstruktioner, er yderligere med til at sikre madro mens musikken spiller på scenen.

De to konstruktioner bindes sammen af en skærm i perforeret zink med bagbelysning, der kan sætte stemningen alt efter dagens arrangement.

På taget sluttes af med solceller, der kan give et CO2-neutralt tilskud til bygningernes energiforbrug.

Musikken spillere kun for tilhørerne

For en udendørs scene vil det altid være en udfordring at lyden kun når de ører den er tiltænkt. Derfor er scenen vendt i forhold til den nuværende friluftsscene.

Dermed vender den væk fra de nærmeste naboer, og det bliver muligt at spille en smule højere end nu.

Ud over selve bygningen, er et større anlægsarbejde også undervejs. Terrænet foran scenen bearbejdes så alle de 15.000-17.000 gæster får både god lyd og godt indkig.

Området afgrænses af det nyanlagte vandløb samt nyplantede træer.

Entreprenørfirmaet Poul Pedersen har som hovedentreprenør fået det overordnede ansvar for udførelsen af byggeriet. Arbejdet begyndte i august og skal være færdigt 1. maj næste år.

Og byggeriet skal afleveres til tiden, for det er netop offentliggjort, at Tina Dickow med gæster har fået æren af at indvie den nye scene d. 6. maj 2022.

Relateret indhold