Murer udfordrer stereotyperne og frisætter talentet

I anledningen af FN's "International Pigedag" sættes der fokus på kvinder i de traditionelle mandefag.
Kun ni procent af medarbejderne i byggebranchen er kvinder. Murerlærling Julie Møller bliver snart én af dem. Foto: Kirstine Fryd.
Kun ni procent af medarbejderne i byggebranchen er kvinder. Murerlærling Julie Møller bliver snart én af dem. Foto: Kirstine Fryd.

Julie Møller, 27, kan med rette siges at være et billede på det generationsskifte, der er på vej i byggeriet – til trods for, at hun i sin rolle som murerlærling stadig lidt af et særsyn i branchen i dag.

Tal fra brancheorganisationen Dansk Byggeri peger nemlig på, at kun ni procent af medarbejderne i byggebranchen er mænd. Men det har ikke afskrækket den kommende murersvend.

– Jeg er nok lidt en mønsterbryder. Der er et generelt et stigma om kvinder i håndværksfag. Man har opfattelsen af, det er for fysisk hårdt, og en anden udfordring frygten for kommentarer og et mandsdomineret arbejdsmiljø, fortæller Julie Møller.

Hun har inden mureruddannelsen på EUC Sjælland både læst Biotec og geografi på universitetet, men savnede det fysiske arbejde.

– Jeg tænker meget, at der er en, der skal bane vejen. De kvinder, der gerne vil ind i håndværkerfagene, skal ikke lade sig skræmme. Selvfølgelig kommer der udfordringer, men man skal bare sige; Her er er jeg, for alle har lige ret til at blive håndværker. Ved bygningsmalerne er kønsfordelingen nu lige, vi mangler bare flere kvinder, der tør gå vejen i de andre fag, siger Julie Møller.

Gode håndværkere

Hos Dansk Byggeri arbejder man målrettet på at skabe nye muligheder og tiltrække piger og kvinder til alle fagene i bygge- og anlægsbranchen.

Blandt andet derfor nedsatte man forrige år Byggeriets Kvinderåd, der har lavet en særlig indsats for at skabe nye fortællinger om håndværkere for at bryde med de gængse stereotyper, skabe mangfoldighed, udfordre en skæv kønsbalance og ikke mindst sætte fokus på mangel på arbejdskraft i branchen.

Tal viser nemlig, at branchen risikerer at mangle 17.000 faglærte med bygge- og anlægsuddannelser om ti år.

– Det er godt at minde os selv og hinanden om at gøre op med det kønsspecifikke uddannelsesvalg og kønsspecifikke arbejdsmarked. Der har vi lang vej igen i Danmark. Det er nemlig vigtigt, at vi rekrutterer de gode håndværkere både blandt kvinder og mænd, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl.

Talenttab

Hos organisationen Boss Ladies er man enige i, at kvinderne skal ud på byggepladserne. Her arbejder man lige nu med et treårigt projekt, som er med til at aflive forældede myter om håndværkere ligesom Byggeriets Kvinderåd.

Initiativtager til Boss Ladies, Nina Groes, vil bryde de erhvervsmæssige kønsmønstre. Foto: Thøger Raun.
Initiativtager til Boss Ladies, Nina Groes, vil bryde de erhvervsmæssige kønsmønstre. Foto: Thøger Raun.

Det sker gennem et stærkt fokus på aktiviteter i folkeskolen som learning labs, et ambassadørkorps, der tager på besøg, samt at man giver kvinder mulighed for at afprøve forskellige håndværksfag i praktikker.

– Hvis man siger til en folkeskoleelev: Luk øjnene og tænk på en håndværker, så vil langt de fleste se en mand for sig. Og måske en der spiser lidt for meget kød, ryger en masse cigaretter og ikke læser tykke bøger, siger Nina Groes, stifter og direktør af Boss Ladies.

Men det billede skal nuanceres, hvad Boss Ladies da også er i færd med. Den forestilling kan nemlig ifølge Nina Groes ofte spænde ben for at særligt piger søger ind i bygge-, anlægs- og installationsbranchen.

– Der er mangel på dygtige håndværkere, og det er et stort talenttab, hvis vi ikke får fat i pigerne. Pigerne fortjener også selv at få øjnene op for de mange muligheder for kreativ udfoldelse og spændende jobmuligheder, der er i branchen, siger Nina Groes.

Relateret indhold