Historisk ringovn sætter sit aftryk på nye Nivå-boliger

Et nyt boligområde med 43 rækkehuse vil skyde op på den grund i Nivå, hvor der tidligere har været teglværk. Det vil kunne ses på bebyggelsen, som Alfa Development står bag.
Tilknytningen til det tidligere teglværks ringovn, der står som et ikon i området, får betydning for materialevalget. Således bliver de 43 nye boliger opført i gule tegl. Illustration: Alfa Development
Tilknytningen til det tidligere teglværks ringovn, der står som et ikon i området, får betydning for materialevalget. Således bliver de 43 nye boliger opført i gule tegl. Illustration: Alfa Development

Stejlepladsen – ombygning til boliger

  • Adresse: Stejlepladsvej 2, 2990 Nivå
  • Bygherre: Alfa Development
  • Grundejer: Fonden Den Hageske Stiftelse
  • Forventet byggestart: Oktober 2024
  • Forventes færdig: September 2025
  • Anslået budget: 75 mio. kr.
  • Omfang: 4.730 kvm, 1-2 etager, 43 Lejligheder. Projektet omfatter nedrivning af eksisterende for opførelse af 13 rækkehuse i ét plan á 90 kvm, og ca. 30 to plans rækkehuse á 120 kvm.
  • Bæredygtighed: DGNB Guld
  • Kilde: SMART/Byggefakta

Den gamle Stark-grund i Nivå får snart nyt liv, når de nedlagte trælasthaller og asfalterede udearealer giver plads til et grønt og frodigt boligområde. Lokalplanen for udviklingen af området er netop vedtaget. Planen er, at de nye boliger står klar ved udgangen af 2025.

Arbejdet med grunden bliver gennemsyret af ejendomsudviklingsselskabet Alfa Developments udviklingsfilosofi med fokus på klima, biodiversitet og social sammenhængskraft. Udearealerne, der i dag er 100 % asfalteret, bliver forvandlet til et stort grønt område.

– Det er et fantastisk område med store natur- og kulturhistoriske værdier. Det forpligter. Vi ønsker at skabe nogle bæredygtige og tidssvarende rækkehuse, men også give plads til naturen og skabe referencer til det historiske Nivågård Teglværk, der frem til 1980’erne lå på grunden, siger Mette Thiberg, udviklingsdirektør i Alfa Development.

Læs også: Ejendomsudvikler vil vækste med nye profiler

Mellem rækkehusene bliver der indre grønne haver, som danner rammen for fællesskaber mellem beboerne. Der skabes forbindelser til det omgivende landskab, så man får følelsen af at bo midt i den nordsjællandske natur og med blot 300 meter ubebygget naturområde til Øresund er placeringen helt optimal.

– Vi er på denne grund i tæt kontakt med den omgivende natur, og den skal føres med ind i området, så vi kan understøtte et rigt lokalt plante- og dyreliv. Vi fastholder derfor en eksisterende grøn dyrekorridor for insekter, padder og andre smådyr, planter mindst et nyt træ per bolig, og regnvandsbassiner indgår også som et element, der understøtter biodiversiteten, siger Mette Thiberg.

Projektet vil i følge Byggefaktas SMART-database dække over 4.730 kvm med 13 rækkehuse i ét plan på hver 90 kvm, og 30 to-plans rækkehuse på hver 120 kvm. Budgettet er anslået til 75 mio. kr.

Tegl spiller en vigtig rolle

I flere hundrede år blev der produceret teglsten på grunden, helt frem til 1981 hvor Nivågård Teglværk lukkede. Den gamle ringovn, der i dag er fredet og fungerer som museum, er blandt de nærmeste naboer til den nye boligbebyggelse. Derfor er det naturligt, at tegl spiller en vigtig rolle i det nye byggeri.

Læs også: Dansk ejendomsudvikler vil prøve sig frem i svenske Hyllie

– Det er en gave til rækkehusenes udformning, at vi kan trække på historien om teglproduktion. Boligernes facader bliver muret i changerende, gule tegl, der er karakteristisk for det ler, der blev brugt i lokalområdet. På denne måde er bebyggelsen med til at skabe sammenhæng til den historiske ringovn, der står som et ikon i området, siger Mette Thiberg.

Boligerne bliver DGNB Guld-certificeret, byggematerialerne vil så vidt muligt være svanemærkede og husene bliver opført, så de overholder kravene til lavemission, så udledningen af CO2 er skærpet i forhold til gældende bygningsreglementskrav. Den maksimale CO2-udledning per kvadratmeter bliver således på otte kg co2e årligt pr. kvm.

Relateret indhold