Gamle dyder skal redde historisk ishus

"Åben byggeplads" sætter klassiske byggematerialer i fokus ved renovering af kendt bygning i Liseleje.
Ishuset i Liseleje blev opført i 1901 af de lokale fiskere til opbevaring af is.
Ishuset i Liseleje blev opført i 1901 af de lokale fiskere til opbevaring af is.

I denne uge gennemføres en facaderenovering af Ishuset ved det gamle fiskerleje i Liseleje. Her demonstreres, hvordan traditionelt håndværk og klassiske hydrauliske kalkmaterialer kan genskabe den oprindelige facade.

Arrangementet er åbent alle dage og gennemføres som et “åben byggeplads” arrangement i samarbejde med Stark i Frederiksværk og Nordisk NHL, der er specialist i hydraulisk kalk. Den nye facade indvies på lørdag med deltagelse af borgmesteren i Halsnæs Kommune.

– Specielt i et kystnært område som Liseleje er der mange problemer med husfacader, hvis de behandles med forkerte materialer, typisk cementholdige produkter. Derfor håber vi, at mange husejere og håndværkere vil kigge forbi og opleve, hvordan en smuk og holdbar facade kan genskabes, siger Bjarne Pedersen, Liseleje Borgerforening.

Tætte overflader et problem

Ishusets facader var oprindeligt pudset med kalkmørtel og malet med kalkmaling, men med tiden har facaderne desværre været udsat for diverse “nymodens” behandlinger, hvor der er brugt cementbaserede mørtler og malingstyper, der er mere eller mindre diffusionstætte.

Det betyder, at den fugt der naturligt opstår i murværket ophobes. Dermed accelereres revnedannelser og øger risikoen for nedbrydning af puds og murværk, blandt andet af frostsprængninger.

For ældre murede ejendomme medfører de tætte udvendige overflader, at fugten ikke kan komme ud og dermed stor risiko for indeklimaproblemer. Diffusionstætte udvendige overflader skal derfor undgås.

Diffusions-åben kalk

Når huse pudses med en traditionel kalkmørtel baseret på hydraulisk kalk, der afsluttes med kalkmaling, opnås en diffusions-åben konstruktion, der afgiver fugt til omgivelserne i stedet for, at den ophobes i konstruktionen. Mørtel baseret på hydraulisk kalk danner desuden en “smidig” overflade, der i et vist omfang kan optage bevægelser i murværket og således modvirker revnedannelser.

– Hydraulisk kalkmørtel er restaureringseksperternes foretrukne valg til opmuring, fugning og ikke mindst puds, når det gælder ældre ejendomme, fortæller Mikkel Storgaard, fra Nordisk NHL, der er specialist i kalkmørtler.

Relateret indhold