Vild natur vinder frem i nybyggerier

I mange år skulle arealerne mellem nybyggede boliger helst bare være nemme at pleje. Nu mærker Swecos rådgivere en spirende interesse for mere natur og gerne den vilde af slagsen ind i byggeprojekter.
Lunden. Ny parkeringsplads hos Grundfos. Visualisering: Årstiderne Arkitekter.
Lunden. Ny parkeringsplads hos Grundfos. Visualisering: Årstiderne Arkitekter.

Om biodiversitet

  • Siden 1970 er næsten 70 procent af Jordens vilde dyr, fugle og fisk forsvundet ifølge WWF Living Planet Report 2020.
  • I FN’s Global Biodiversity Outlook kan man konstatere, at ikke ét eneste af de 20 mål, der blev formuleret i 2010 for at begrænse skaden på verdens natur inden 2020, er blevet mødt til fulde.

Mens dyr og planter uden tvivl trives bedst i uberørt natur, har man alt for længe ikke tænkt på byerne som steder for et rigt og varieret plante- og dyreliv. I Swecos Urban Insight-rapport om biodiversitet slår eksperterne imidlertid fast, at byerne faktisk godt kan blive en del af løsningen og bidrage til at bremse faldet i biodiversitet. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

– Ved at koble byplanlægning, infrastruktur og arkitektur kan vi realisere et stort potentiale for økosystemerne i bymiljøerne. Det vil øge både biodiversitet og trivsel, konkluderer Tarja Ojala, økolog og én af Swecos forfattere til rapporten.

Det skal være som at bo i naturen

Hans Paarup Thomsen er biolog og seniorrådgiver i Sweco. Han mærker en øget interesse fra bygherrers side for at få mere natur ind i nye boligprojekter. Hvor natur og biodiversitet for år tilbage var noget, der stod nederst på prioriteringslisten, er det nu rykket længere op på listen. Et eksempel på det finder man i Horsens, hvor Sweco og Årstiderne Arkitekter er involveret i et nyt 260.000 kvadratmeter stort boligprojekt, Nørrestrand, for Birch Ejendomme, hvor grundpræmissen for boligerne er, at ‘det skal være som at bo i naturen’.

– Ambitionen med projektet er at skabe en landskabsby, hvor den naturlige og omkringliggende natur bliver indarbejdet i kilerne mellem husene og udnytter det kuperede terræn og landskab, der i forvejen er i området, så man ikke fjerner, men skaber flere levesteder for insekter, fugle og andre smådyr. Der er ingen tvivl om, at natur og biodiversitet bliver højere værdsat end tidligere, siger Hans Paarup Thomsen.

En grøn og frodig parkeringsplads?

Men det er ikke kun ejendomsudviklere og bygherrer, der har fået øjnene op for naturen. Også virksomheder begynder at efterspørge mere natur. For Grundfos er Swecos landskabsarkitekter for eksempel i færd med at etablere en ny parkeringsplads, der over tid bliver til en grøn og frodig lund med plads til 137 biler.

– Vi planter 163 træer bestående af eg, løn, fuglekirsebær, pil, avnbøg og rødel, som fremover vil pryde parkeringspladsen og over tid skabe et let løvtag med en undervegetation af urter, græsser og buske. De nye grønne arealer vil samlet øge områdets biodiversitet med hjemmehørende, rigt-blomstrende arter, der kan give mere end 100 gange flere insekter end de fremmede arter, forklarer landskabsarkitekt Randi Lahn Andersen fra Årstiderne Arkitekter – Part of Sweco.

Relateret indhold