Huspriserne er steget gennem hele første halvår

Generel god økonomi i danske husholdninger og rentefald er årsager til, at salgsprisen for bl.a. huse i dag ikke er set højere siden sommeren 2022, lyder det fra boligøkonom.
Udviklingen i huspriserne i 2024 svarer til, at et gennemsnitligt hus på 150 m2 er steget med knap 90.000 kroner i værdi i løbet af årets første halvår. Foto: Gettyimages.

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at den gennemsnitlige salgspris for villaer og rækkehuse i Danmark endte på 17.408 kroner per m2 i juni måned.

Dermed er huspriserne steget i samtlige måneder af 2024 – og fra december sidste år til juni i år med 3,5 %.

Det svarer til, at et gennemsnitligt hus på 150 m2 er steget med knap 90.000 kroner i værdi i løbet af årets første halvår:

– December er i udgangspunktet en sløj måned på boligmarkedet sammenlignet med juni, så dele af prisstigningerne for første halvår hænger også sammen med sæson, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Læs også

Nye tal: Produktiviteten i byggeriet bevæger sig i sneglefart

– Hvad, der er anderledes denne gang, er dog, at 2024 startede med nye ændringer i boligskatten, som bl.a. skabte nogle forskydninger på boligmarkedet – særligt i de områder, hvor boligskatterne nu er steget. Her så vi nemlig øget aktivitet i slutningen af 2023, fordi der i de områder var stor interesse for at opnå den såkaldte skatterabat. Da muligheden for skatterabat ophørte i takt med årsskiftet, droslede aktiviteten også betydeligt ned ved årets begyndelse.

Hun fortsætter:

– Det varede dog ikke længe, før optimismen på boligmarkedet igen var at spore, og priserne atter begyndte at stige – endda så meget, at salgsprisen for bl.a. huse nu ikke er set højere siden sommeren 2022. Forklaringen er, at økonomien i de danske husholdninger generelt set har det godt, mens renterne nu også er faldet. Det gør, at mange både har mod på og mulighed for at købe ny bolig, som har en positiv effekt på boligpriserne.

Lejligheder og sommerhuse følger trop

Markedsindekset viser også, at landsgennemsnittet for lejlighedspriserne landede på 35.317 kroner i juni måned – 1,5 % mere end i maj – og det er første gang siden juli 2022, at den gennemsnitlige salgspris for ejerlejligheder er på over 35.000 kroner per m2.

Læs også

Stigende boligudbud tyder på bedre tider

I løbet af første halvår 2024 er lejlighedspriserne steget med 2,4 %, hvilket svarer til, at en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 m2 er steget med lidt over 65.000 kroner i værdi i perioden.

Ligeledes er den gennemsnitlige salgspris for sommerhuse steget og endte i juni på 23.377 kroner per m2, som er det hidtidige højeste niveau i Boligsidens historie, der går tilbage til 2011.

Her lyder den halvårlige prisstigning på 2,4 % fra december sidste år til juni i år.

Relateret indhold