EU-opfordring: Byg æstetisk – skønhed er vejen til grønnere byggeri

Et videooplæg fra formanden for EU Kommissionen, Ursula von der Leyen, åbnede andendagen på Building Green København, hvor hun slog et slag for den nye europæiske Bauhaus-bevægelse, som vil gøre den grønne omstilling attraktiv.
Formanden for EU Kommissionen, Ursula von der Leyen, har netop åbnet andendagen på Building Green København.
Formanden for EU Kommissionen, Ursula von der Leyen, har netop åbnet andendagen på Building Green København.

I efteråret 2020 lancerede formanden for EU Kommissionen, Ursula von der Leyen, ideen om en ny europæisk Bauhaus-bevægelse.

I dag talte hun på Building Green København i et videooplæg om vigtigheden af at bygge smukkere, mere bæredygtigt og inkluderende:

– Tiden er den ressource, vi mangler mest, og derfor skal vi accelerere udviklingen nu, startede hun og fortalte om baggrunden for Bauhaus-bevægelsen, der søger løsninger på, hvordan den grønne omstilling gøres attraktiv, hvordan biodiversiteten bliver genskabt, og det klimaneutrale samfund etableres:

– Byer er bygget af og til mennesker – ikke maskiner. Mennesker skal føle, at der bygges til dem. Det vil give ejerskab. Vejen dertil er at bygge æstetisk, for hvad der er smukt, når vores hjerter på et sekund.

Videre sagde hun, at der nu er taget første skridt til at nå ud til arkitekter, udviklere, designere, kunstnere og ingeniører m.fl., og selvom hun vidste, at der ville komme flere gode ideer til den nye bevægelse, var tilbagemeldingerne overvældende:

– Vi har modtaget 2000 bidrag fra hele Europa, og dette engagement vil gøre en forskel. Jeg håber, at endnu flere vil se de mange potentialer, og at vi bliver ved med at prioritere steder, som mennesker har brug for. Det er essentielt for vores helbred – fysisk og mentalt.

Læs også: Building Green: Danske organisationer deltager i forandringen af Europas brug-smid-væk-kultur

I forlængelse af Baushus-bevægelsen har EU Kommissionen udskrevet en europæisk idekonkurrence, hvor teams fra hele Europa dyster om at opføre fem projekter, der skal vise vejen for en mere bæredygtig europæisk fremtid.

Danske Arkitektvirksomheder deltager i det danske bidrag til konkurrencen, som organisationerne Bloxhub, DAC, DDC, DI og Creative Denmark står bag.

Det danske bidrag har fået titlen ‘Irresistable Circular Society’.

Relateret indhold