Lejre Kommune ønsker et byggeri som tilpasser sig stedet og de omgivende bygninger. Det eksisterende plejecenter Ammershøjparken har mange kvaliteter i samspillet med områdets øvrige bebyggelse. Centerets vinkelbygninger giver en fin indramning af udearealer, og giver læ, skærmer af og danner overskuelige og trygge gårdrum.
Det eksisterende greb videreføres både i den tilbudte bebyggelse og i en eventuel fase to. På denne måde er der skabt mulighed for en bebyggelse med en række indrammede uderum og en genkendelighed i området, samtidig med at det tilfører stedet et nyt bygningssnit og en moderne gentænkning af materialerne.
Optimale rammer for demensramte
Teamet har tegnet et projekt med fokus på rummelighed, dagslys, inde/udekontakt, samhørighed med konteksten, bygbarhed og materialitet. Projektet holder sig indenfor den økonomiske ramme, og rummer de ønskede funktioner og arealer. Og så har teamet kunne tilbyde et byggeri i lavenergiklasse.
– Materialevalget er generelt præget af hensynet til både miljøet og økonomien. Der er valgt materialer, som har en lang levetid, med et minimum af vedligehold, materialer som kun bliver smukkere over tid, siger Bent Hartmann, direktør hos H. Nielsen & søn.
Til denne totalentreprise har H. Nielsen & søn valgt at indgå partnerskab med arkitektfirmaet Rum og ingeniørfirmaet T-kon. H. Nielsen & søn har god erfaring med Lejre Kommune. Teamet har gennem flere demensvenlige projekter fået en erfaring og viden om indretning, flow, lys, farver, overflader med videre, som er indarbejdet i projektet.
– Det er altid en spændende, men udfordrende opgave at skabe de bedste rammer til demensramte. I vores bearbejdning af det kommende demenscenter har vi brugt stor energi på at skabe et åbent og lyst sted, hvor de udvendige arealer får lige så stor betydning som de indre rummeligheder, sigerClaus Jensen, arkitekt og partner hos Rum.
360 graders tilgang til bæredygtighed
Lejre Kommune har rost projektet for dets funktionelle, arkitektonisk og tekniske kvalitet. Bygherre har ligeledes lagt vægt på minimering af udgifter til vedligehold og drift samt bæredygtige løsninger. Teamet har gennem tilbudsforløbet arbejdet bevidst med implementering af bæredygtige værdier som en direkte del af en integreret designproces. Teamet har brugt DGNB’s 360 graders tilgang til bæredygtigheden, for at komme hele vejen rundt om projektet.
Bygningerne er blandt andet udført med ydervægge beklædt med en skærmtegl, som både sikre en langtidsholdbar overflade, en kompakt og tynd facadeopbygning samt et bæredygtigt materialevalg. Der arbejdes med en høj grad af træ i væg- og tagkonstruktioner, som er mindre CO2-kostbart i produktion. Bygningen er en lavenergibygning efter BR18. Dette betyder, at bygningens klimaskærm og de tekniske installationer har et lille energitab. Bygningen er desuden forsynet med solcelleanlæg, der producerer energi til energiregnskabet.
Projektet forventes at stå klar til indflytning i november 2021.