Gottlieb Paludan vinder Nykredits Arkitekturpris

Nykredits Arkitekturpris går i år til Gottlieb Paludan Architects. Tegnestuen belønnes for sit lange virke inden for industriel arkitektur.
Gottlieb Paludan Architects har for nylig vundet designet af Amagerværket og modtager nu Nykredits Arkitekturpris for sit arbejde inden for industriel arkitektur. Visualisering: Gottlieb Paludan Architects.
Gottlieb Paludan Architects har for nylig vundet designet af Amagerværket og modtager nu Nykredits Arkitekturpris for sit arbejde inden for industriel arkitektur. Visualisering: Gottlieb Paludan Architects.

Gottlieb Paludan Architects er blevet tildelt Nykredits Arkitekturpris 2015. Prisen gives for tegnestuens mangeårigt arbejde med teknisk og industriel arkitektur.

Nykredits Arkitekturpris er på 500.000 kroner og dermed Skandinaviens største. Den uddeles hvert år til en arkitektvirksomhed eller personer, som personligt eller gennem deres værker har ydet en særlig indsats inden for bygningsarkitektur, bygningskunst eller byplanlægning.

Gottlieb Paludan Architects har gennem årene på uovertruffen vis formået at give forsyningsbygninger og tekniske anlæg rundt omkring i Danmark et afdæmpet, tidløst og samtidig personligt formsprog.

Dorte Mandrup-Poulsen Arkitekt og prisudvalgsformand

Perfektionistisk bearbejdning

– Gottlieb Paludan Architects har gennem årene på uovertruffen vis formået at give forsyningsbygninger og tekniske anlæg rundt omkring i Danmark et afdæmpet, tidløst og samtidig personligt formsprog. De arbejder med stor konsistens, teknisk indsigt og en uomtvistelig kunstnerisk integritet. De dyrker detaljen til perfektion og bearbejder de særlige muligheder, som et materiales stoflighed eller en konstruktions tektonik giver, for at give ellers anonyme steder en kraftfuld identitet, lyder det fra prisudvalgets formand, arkitekt MAA Dorte Mandrup-Poulsen, om valget af Gottlieb Paludan Architects, hvor Jesper Gottlieb og Kristian Hagemann modtager prisen.

Tidligere prisvindere omfatter blandt andet Kristine Jensens Tegnestue, Gehl Architects, Cobe, SLA, Lene Tranberg, Dorte Mandrup, CF Møller, Plot og Olafur Eliasson.

Flere vindere af årets pris

Nykredit giver i år sin arkitekturpris som tre priser, og mens hovedprisen går til Gottlieb Paludan Architects, så går Motivationsprisen til Tegnestuen Cornelius+Vöge, mens den nye Bæredygtighedspris går til Tegnestuen Vandkunsten.

– Tegnestuen Vandkunsten har de seneste 40 år været i front for en gennemgribende ressourcebevidsthed kombineret med arkitektur af høj kunstnerisk kvalitet. Deres værker har dannet skole for en hel generation og har på overbevisende måde vist, hvordan vi får det bedste ud af de færreste ressourcer – og det langt før begrebet bæredygtighed var til, siger Dorte Mandrup-Poulsen.

Det er arkitekterne Jan Albrechtsen, Jens Thomas Arnfred, Flemming Ibsen, Michael Sten Johnsen, Søren Nielsen, Pernille Schyum Poulsen, Svend Algren, Thomas Nybo Rasmussen, Ole Halfdan Andersen og Steffen Kragh, som modtager prisen hos Vandkunsten.

Vinderen ar årets Motivatiosnpris er Tegnestuen Cornelius+Vöge, hvor arkitekterne Dan Cornelius og Nanna Vöge modtager prisen. Motivationsprisen er på 250.000 kroner og uddeles af Nykredits Fond.

Nykredits Arkitekturpris overrækkes af kulturminister Marianne Jelved ved et arrangement i Nykredits hovedsæde den 27. maj.

Relateret indhold